måndag 6 september 2010

Vilks mordbrännare i hovrätten

De två bröder på 21 och 20 år som i tingsrätten dömts för försök till mordbrand mot Lars Vilks till 3 respektive 2 års fängelse, är idag i hovrätten eftersom de trots en mängd tekniska bevis nekat till brottet och överklagat domen i önskan att helt friges.

– Vi vill att hovrätten ogillar åtalet och yrkar på frikännande. Vid fällande dom vill vi att man nedsätter påföljden, sade advokat och Lennart Nilsson, och fick medhåll av den andre advokaten Johan Sederholm, skriver DN.

Några av bevisen som hittats mot de två männen är: brödernas jackor, personliga papper, ett exemplar av Koranen, med mera - samt det faktum att den yngre brodern hade brännskador för vilka han uppsökte sjukhus på Helsingborgs lasarett natten efter branddådet.

Bröderna nekar likväl till brottet - men i videoförhör svarar 20-åringen på åklagarens fråga om han vet vem Lars Vilks är, följande:

- En idiot som kränker muslimer. 1,3 miljarder hatar honom, svarade 20-åringen.


Den äldre brodern gav ett liknande svar:

"Han är en otrogen. Guds fiende, profetens fiende. Islams värsta fiende just nu", svarade han, men tillade:

"Fast det betyder inte att jag har varit vid hans hus".


Nä, det betyder förstås raka motsatsen?

För att bröderna ska kunna fällas måste det i ett rättssamhälle stå bortom alla tvivel att de är skyldiga. Till synes antyder dock ingenting alls att de skulle vara oskyldiga. Och förhoppningsvis kommer hovrätten inte att minska, utan öka deras straff. Straffsatsen för sådana här brott bör vara långa fängelsestraff utan möjlighet till tidigare frigivning. 3 år är alldeles för lite och deras inställning till Lars Vilks gör dessutom det hela mer problematiskt. Skulle de efter ett fängelsestraff eventuellt kunna utgöra en fortsatt samhällsfara? Också det bör om domen blir fällande, tas i akt ifråga om straffsatsen.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Vilks, Mohammed, påven och president Bush
20100902

Bröder nekar till attentat mot Vilks 20100706

Inga kommentarer: