torsdag 23 september 2010

VVS - del 7: Jim DeMint

South Carolinas republikanske senator Jim DeMint - som blivit en av ansiktena utåt för te-party-rörelsen - talade också han på The Values Voter Summit, och talade om att USA var den nation den var pg a dess judeo-kristna värderingar. Detta är det många som tror, men inte alla som kan förklara - och många unga republikaner kämpar med dessa frågor och vill ibland sätta ekonomisk konservatism framför socialkonservatism.

Det finns dock goda orsaker att inte separera de två, förklarar DeMint. De största orsakerna till en stor statsmakt är nämligen en icke-fungerande kultur. Drogmissbruk, sexuella sjukdomar, tonårsgraviditeter, spelmissbruk et c - sådana saker kostar biljoner dollar för den federala regeringen att bemöta. 40% av dagens barn föds idag utanför äktenskapet - så var fallet bland 6-8% på tidigt 1960-tal, hävdar DeMint. Siffrorna ökade när välfärdsprogrammen för att bemöta fattigdom började. Program med goda intentioner men med dåliga konsekvenser. Behovet av en stor statsmakt beror således på vilken kultur som råder.

Människor som tror att de är ansvariga inför Gud i en judeo-kristen tradition lever ärligt, de bryr sig om andra, ger till välgörenhet och volontärarbetar - de känner ansvar inte bara för sig själva utan även för andra. De är hängivna sina familjer och kyrkan. Tänk på en nation där miljoner människor är på det sättet. De behöver inte en stor stat för att ta hand om dem.

En kultur utan dessa värderingar - och återhållsamheten i att vara ansvarig inför Gud - ser dock annorlunda ut. Det finns samhällen där ekonomin fungerar genom mutor och korruption och politiken är korrumperad - pg a att folket inte har värderingar och moral. Då behövs en större och större stat för att kontrollera ett våldsamt folk. (Eller i mer demokratiska eller liberala samhällen, erbjuda hjälpande välfärd).

Värderingar är såldes viktigt. Men det innebär inte att regeringen ska driva på människor religiösa värderingar - regeringen skulle nämligen vara dålig på det också. Men däremot måste problemet med att regeringen trycker bort religion från sig själv bemötas - för när detta görs så trycks också värderingarna och principerna från den judeo-kristna traditionen bort, inte bara från regeringen i sig utan från allt som regeringen berör - från skolor till domstolar som så småningom tvingas göra samma sak som regeringen; nämligen separera sig själv från värderingar. Det i sin tur leder till en stagnerande kultur. Vad värdeväljare måste göra är därför att förklara att de inte vill att regeringen ska driva religion - men inte heller att regeringen ska trycka undan samhällsvärderingarna som utgått från religion. Om man förklarar detta bra så kommer unga republikaner (där dessa frågor av naturliga orsaker är mer komplicerade än bland välbärgade, stadgade medelklassmänniskor) att förstå varför socialkonservatism behövs.

Jim DeMint fortsätter med att säga att USA i allmänhet emellertid inte behöver övertygas - amerikaner överlag förstår redan dessa saker. De har redan sett kopplingen mellan en icke-fungerande kultur och beroendet av en stor statsmakt. Om republikaner står för traditionella äktenskap, och att lära ut ärlighet och vikten av integritet i skolorna - så kommer en mer vital ekonomi, en mindre stat med mindre skatter att bli resultatet.

Redan sker förändringar, och han förklarar att situationen i Washington DC - där liberaler driver en större och större liberal agenda och konservativa försöker hålla denna tillbaka, allt i en allt mer polariserad miljö, har gjort amerikaner stressade på ett sätt som enat dem kring vissa grundprinciper, vilket han märker när han reser runt på te-party-möten (där 40% utgörs av demokrater och oberoende); de vill ha mindre regering, färre lån, lägre skatter - men bakom detta finns också en trosfaktor större än han någonsin sett. Människor som ber i bakgrunden - men inte för att de vill att regeringen ska göra folk mer religiösa eller moraliska, utan för att de vill att regeringen ska låta ett folk med karaktär, möjligheter och integritet att återigen bli vitalt i landet.

I höstens val har republikanerna inte bara "de minst dåliga kandidaterna" på valsedlarna, utan kandidater som brinner för dessa saker. Liberalerna i Washington DC har behandlat amerikaner som om de vore dumma alldeles för länge, den 2 november kommer de dock att få lämna Washington och värdeväljarna komma dit.Se även tidigare inlägg:

VVS - del 6: Mitt Romney 20100921

Inga kommentarer: