torsdag 16 september 2010

Påven besöker Storbritannien

Påve Benedict XVI har idag anlänt till England för det första officiella påve-besöket i Storbritannien på 500-år. Besöket är ett helandebesök efter en sekellång konflikt mellan Vatikanen och brittiska regenter. Han möttes dock även av protester i kölvattnen av sexskandalerna inom katolska kyrkan som uppdagats det senaste året. Här har MSNBC ett inslag om besöket:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Den synnerligen onyanserade kritiken mot påven har på sina håll fortfarande starkt fäste. Vilket säkerligen också gäller i Sverige. Jag håller för närvarande på att läsa påve Benedict XVI:s bok "Jesus of Nazareth" som förmodligen är en av det bästa teologiska böcker jag överhuvudtaget läst. Den nuvarande påven är en teolog - och en mycket kunnig sådan, och hans bok har ett språk och en förmåga till resonemang och slutsatser påminner om Augustinus.

The Telegraph har här en artikel om Benedict XVI som förklarar att påven förtjänar bättre än att bemötas av häcklare, och berättar om påvens livshistoria, från tiden som tvångsvärvad 14-åring i Hitlerjugend med en kusin med downs syndrom som mördades av nazisterna, till Joseph Ratzingers (numera Benedict XVI - det namn han valde när han valdes till påve) - syn på vilka utmaningar västvärlden har att bemöta: utmaningar i form av totalitarism, teokrati och sekularism.

Här förklaras också på Catholic Answers påve Benedict XVI:s viktiga roll i en tid som denna (ljudfil i mp3 - klicka och lyssna, mycket av kritiken mot påven tas också upp).

Katolska kyrkans enorma roll i byggandet av västerländsk civilisation är omöjlig att förneka. Påven fyller idag också en viktig roll i försvaret för västerländsk civilisation - i synnerhet när västvärlden utmanas av en islamistisk teokratisk ideologi som katolska kyrkan alltid stått emot.

Se även tidigare inlägg:

Katolska kyrkan - byggare av västerländsk civilisation 20100819

Patriark Bartholomew I om de kristnas situation i Turkiet 20100814

Om Benedict XVI:s tal i Regensburg 20100508

Newt Gingrich på katolsk TV om sin nya film 20100507

Katolska kyrkan i rätt perspektiv 20100414

Påvens påskbudskap 20100403

Bush tilldelas katolsk pro-life utmärkelse 20100210

Inga kommentarer: