tisdag 21 september 2010

VVS - del 6: Mitt Romney

En annan talare var Mitt Romney, som talade med sin sedvanliga blandning av kritisk humor.

Han började med att förklara att de konservativa är på väg tillbaka och USA kommer att kasta ifrån sig Obama-liberalismen. Han säger sedan att Obama skyller allt på att han ärvde en recession - men just därför så fanns det ingen tid för på-jobbet-träning. Obama och hans team har ingen erfarenhet av den privata sektorn och kan därför inte styra upp en marknadskris. Romney förklarade att vad man hade behövt göra var att fokusera på ekonomin, men istället använde Obama krisen som en möjlighet att driva en liberal agenda om allt ifrån utsläppsavtal till ett statligt sjukvårdsövertagande - amerikaner är dock trötta på en administration som utnyttjade den ekonomiska krisen istället för att lösa den.

Obama-administrationen gjorde istället en mängd saker som skadade ekonomin: skattehöjningar för småföretag, arbeta för cap-and-trade, motverka frihandel, övertagande av sjukvård, biljoner i nya skulder, och demonisering av den privata sektorn - allt det skadade ekonomin. Obama kallade sin agenda för ambitiös, Romney kallar den för ansvarslös. Obama skrämde arbetsgivare, och därför finns det också skrämmande lite jobb. USA:s regering har tidigare fört "krig" mot fattigdom och droger, men det här är första gången en regering för "krig" mot fritt företagande. Småföretagare måste inte bara uthärda nya skatter, utan också de nya problemen med ObamaCare. Ekonomin kommer dock att återhämta sig, men det förtjänar inte Obama-administrationen något beröm för. De förlängde istället recessionen. Och därför kommer de också bara sitta en mandatperiod. Obama som lovade enhet har nu blivit den mest splittrande presidenten i amerikansk historia. Han har dock lyckats med att ena en sak: han har fått i princip hela USA att ena sig mot honom.

Hans utrikespolitik är heller inte bättre: under hans politik om en utsträckt hand till USA:s fiender har Nordkorea sprängt en atombomb, skjutit missiler och sänkt ett sydkoreanskt skepp. Iran har sponsrat terrorister i Yemen och fortsatt utveckla sitt kärnkraftsprogram. Åt Ryssland gav han eftergiften att inte bygga någon amerikansk missilsköld i östeuropa - i gengäld fick Obama inte ett dugg. I sitt första tal inför FN så förolämpade han Israel, men glömde att berätta hur Hamas skjutit tusentals missiler in mot Israel. Succé har dock synts på ett håll i utrikespolitiken: i Irak - men det -trots- Obamas politik och tack vare modet hos hans företrädare George W. Bush. Obamas egen strategi i Afghanistan är dimmig inte minst pg a Obamas tidstabell. Romney fortsätter sedan med en smula humor och förklarar att USA fortfarande hotas av växande problem runtom i världen, men tyvärr har landet en regering vars främsta exempel på en "skurkstat" är - Arizona.

Av dessa anledningar går liberaler ett mörkt november till mötes. Amerikaner anser att Washington DC hotar USA:s värderingar och grunder - därför samlas de också på konferenser likt Values Voter Summit. Romney slog sedan ett slag för det traditionella äktenskapet och motsatte sig aborter. Obamas liberala idéer sträckte sig dock in på en mängd områden: som att låna pengar för vår generation på nästa generations bekostnad. Det är heller inte amerikanska värderingar.

Han förklarade vidare hur företag, institutioner, kyrkor et c alla är präglade av sina grundare och sina ledare. Det gäller också länder: USA präglas av tanken om frihet ända från dess början. Och alla dem som kom till USA över haven gjorde det i en längtan efter frihet - de valde frihet framför trygghet. Och det är den idén, grundlagd av författningsfäderna, som gjort USA till det land det är. Det ges inga garantier om succé, men däremot ges frihet. Den idén är nu under attack från liberaler i Washington - där en elit tror att regeringen vet bättre än folk hur man sköter företag, hur man väljer bra teknologi, hur man sköter sjukvård eller sköter människors liv. Om de lyckas med att ta över dessa saker så kommer de att slå sönder den ande av frihet som byggt nationen. Obama och liberalerna sa att de tänkte förändra hur Washington fungerade, men de missledde alla och försöker istället förändra hur Amerika fungerar, och det tänker det amerikanska folket inte tillåta dem göra.

På somliga platser man bytt bort friheten mot statens falska löften, så väljer USA att hålla fast vid sina grundvärderingar - och tänker bevara USA som frihetens land. USA har inget att skämmas för. Amerikanska patrioter har besegrat tyranner, befriat de förtryckta och amerikansk kapitalism och fri företagsamhet har lyft miljarder av världens fattiga ur fattigdom. USA har varit en kraft i världen för gott likt ingen annan i världen, och för det gör man inga ursäkter.

Här är talet:

Del 1:Del 2:Se även tidigare inlägg:

VVS - del 5: Ergun Caner 20100921

Inga kommentarer: