fredag 19 december 2008

Bill Clintons donatorer

Inför möjligheten att hans hustru skulle få bli utrikesminister i Obamas administration, utbrast Bill Clinton att han skulle göra "vad än de[Obama-teamet] bad honom om" - och släppte sedan på förmodligen sitt livs hittills bäst vaktade hemlighet; nämligen vilka som under ca tio år skänkt pengar till hans hjälporganisation Clinton Foundation som samlat in 500 miljoner dollar under de senaste decceniet. På listan fanns 200 000 donatorer - varav de flesta är små donatorer som skänkt mindre summor pengar. Men där finns också politiker och regeringar som skänkt större summor; bland annat den indiske politikern Amar Singh som skänkt mellan 1 och 5 miljoner dollar och på ett besök i Washington försökt förmå USA:s kongress att godkänna att Indien köper in teknologi för civil kärnkraft. Han träffade då Hillary Clinton som lovade att Demokraterna inte skulle stå ivägen för avtalet - som senare också gick igenom (och som även förespråkades starkt av Bushadministrationen).

På listan finns också ett stort antal regeringar. Däribland Saudi- arabien som skänkt mellan 10-25 miljoner dollar. Norge har skänkt mellan 5 och 10 miljoner - och

De två största bidragsgivarna var dock organisationerna Children’s Investment Fund Foundation - en hjälporganisation som arbetar i Afrika och Indien, som skänkte mer än 25 miljoner dollar - och UNITAID som bildades för två år sedan med syfte att bekämpa HIV/AIDS, som skänkte samma belopp.

Inget indikerar att Clinton skulle ha gjort något fel - i insamlingen för sin organisation som gjort mycket för att motarbeta bland annat HIV/AIDS i Afrika. Däremot blir nu namnen på donatorerna utelämnade - Clintons stab gör därför vad de kan för att spåra och informera de 208,000 donatorerna om att de nu blivit offentliggjorda.

Källa: New York Times

Inga kommentarer: