fredag 12 december 2008

Möt 27-åringen Jon Favreau: mannen bakom mannen

Dick Erixon citerar på sin blogg en smula humor från Jay Lenos show och skriver i samband med att Obama träffat Al Gore i sällskap med Joe Biden:

Barack Obama och tillträdande vicepresidenten Joe Biden träffade häromdagen Al Gore i Chicago för att diskutera energi- och klimatfrågor. Obama, Gore och Biden. Där har vi den bäste talaren på en generation, den tråkigaste talaren under vår livstid och gubben som kommer att tala nonstop under hela vår livstid — alla samlade i ett rum.

Att Obama är en utmärkt talare är ingen nyhet. Mindre känd är kanske mannen som står bakom hans tal - den blott 27-årige Jon Favreau, som arbetat för Obama sen denne blev vald till senator för fyra år sedan. Aftonbladet har här en artikel om den unge mannen, som träffade Obama i cafeterian på Capitol Hill. Inför talen brukar Favreau träffa Obama som pratar på i en halvtimme medan Favreau antecknar, och senare skriver ett första utkast till talet varefter Obama ändrar till dess han är nöjd med resultatet. Favreau inspireras i sitt talskrivande av bland annat John F Kennedy och Martin Luther King Jr - vilket inte torde ha undgått någon som lyssnat till Obamas tal.

Jon Favreau kan lugnt sägas ha framtiden framför sig. Och även om han jobbar såväl fyra och möjligtvis åtta år för Obama i Vita Huset så kommer han bara att vara 35 när Obama i sådana fall avgår som president. Det lär dock knappast behöva sägas att Favreau därefter har har ett CV som heter duga inför framtida jobbansökningar.

Inga kommentarer: