onsdag 10 december 2008

Demokraternas Watergate?

Skandalen med Illinois guvernör Rod Blagojevich, som uppdagats genom FBI:s hemliga telefonavlyssning, och som påvisar en arrogans hos guvernören av högsta klass - fick chefsåklagare Patrick Fitzgerald att uttrycka att Abraham Lincoln, som ju också var från Illinois, skulle ha "vänt sig i sin grav" om han känt till händelsen. FBI:s specialagent Robert Grant förklarade vidare i en presskonferens att Illinois var en av USA:s mest korrupta delstater, och sa:

“If it is not the most corrupt state in the United States, it’s certainly one hell of a competitor,”


För 80 år sedan var Chicago ökänt för sina maffiabossar - och Rod Blagojevich, som anklagats för att ha försökt sälja Barack Obamas överblivna senatsplats till högstbjudande, samt anklagas för en mängd andra saker som han talat om över telefon - måste ha trott att han var självaste Al Capone om han trodde att han kunde komma undan med det hela. I MSNBC-klippet på följande länk, så kommenterar Rod Blagojevich faktumet att FBI avlyssnar honom, ironiskt nog, genom att hänvisa till Watergateskandalen.

Frågan kan därför ställas om detta är Demokraternas Watergate? Paralleller finns defintivt: konspirationer i det politiska toppskiktet, utpressningar och telefoninspelningar. Situationen är givetvis en skandal - och det här är definitivt delstaten Illinois Watergate.

Däremot kommer händelsen förmodligen inte att påverka nationen, eller Demokraterna på samma sätt som Richard Nixons Watergate påverkade USA och Republikanerna. Dels därför att detta sker på delstatlig och inte federal nivå. Och dels därför att blivande President Obama haft i princip noll kontakt med guvernör Blagojevich - som trots allt var en Demokratisk guvernör i Obamas egen delstat. Blagojevich kampanjade aldrig tillsammans med Obama och Obama-teamet verkar av olika orsaker haft förnuftet att hålla sig borta från sin skandalomsusade guvernör med 13-procentig approval rating (dvs popularitetssiffror sämre än Bushs).

Mycket hade kunnat stå på spel för Demokraterna om detta hänt innan valet. Men med Obamas seger i presidentvalet, Demokraternas stora segrar i senats- och kongressvalen - samt det faktum att Obama (som för egen del för närvarande har nästan en 80% approval-rating) haft föga med Blagojevich att göra - gör förmodligen att händelsen utspelar sig just vid den historiskt sett bästa tidpunkten av alla för att Demokraterna ska undvika sitt eget Watergate.

Se också Aftonbladet och DN

Inga kommentarer: