tisdag 23 december 2008

Ett litet inlägg i den svenska islamdebatten

Under valkampanjen 2008 försökte somliga grupper utmåla Obama som muslim. Ett rykte som surrade under en längre tid, och som Obama tydligt dementerade. När Colin Powell bads om en kommentar i frågan sa han dock att, även om Obama vore muslim? Än sen? Var det något fel med att vara muslim? Den frågan är aktuell också här i Sverige (och förmodligen hela Europa). Och som vanligt tenderar debatten att polariseras och debattörerna hamna i det ena eller andra diket - vilket mitt följande inlägg är en liten reflektion över:

SVD har här en artikel om hur en religiös man i Örebro piskade och pistolhotade sin dotter pga att hennes vänner hade fel religion. Dvs att hon umgicks med människor med fel religion.

Jag är inte helt obekant med religiösa strömningar i Sverige - och i en stad med ett stort antal somaliska flyktingar/invandrare och en moské med en wahabbistisk betoning - så gissar jag att mannen i fråga var muslim. Jag vet förstås inte, det är bara en gissning. Dock är det en kvalificerad sådan.

Spelar det i detta avseende då någon roll att han är muslim, när det, som det brukar hävdas i media är "kulturen, inte religionen" som föranleder dylika övergrepp?

Min åsikt, utan att ta ställning till om det är föräldrarnas kultur eller religiösa fanatism som driver dem att misshandla sitt eget barn - är att det ändå faktiskt spelar roll i sammanhanget. Det spelar roll på så vis att döljande av faktum leder till spekulationer. Jag spekulerar här i att det förmodligen är en muslim (vilket jag gör utifrån vissa kunskaper om muslimer i Örebro - samt relativt stor kunskap om västerländska och mer förekommande protestantiska sekter i Sverige). Jag kan i dessa spekulationer förstås ha fel. En seriös tidning skulle dock försöka undvika rykten genom att lägga korten på bordet på en gång.

Om det nu skulle visa sig vara ett muslimskt somaliskt par (vilket är min gissning) - så kommer förstås det faktumet fram förr eller senare, i synnerhet om det blir en öppen rättegång. Att media då inte gick ut med hela sanningen i början (och jag svårt att tro att de inte vet detta) - så kommer det att leda till ytterligare rykten: att media avsiktligt försöker dölja "muslimska brott". Och ja, därefter har det initiala försöket att stävja "islamofobi" fått precis motsatt effekt - eftersom kastruller där trycket hålls inne, alltid kokar över. Vilket torde glädja Sverigedemokraterna.

För att avslutningsvis gissa också på en annan sak, så är min gissning att om min första gissning gällande att förövarna ifråga är två somaliska föräldrar stämmer - så beror det på kultur, inte på islam.

Däremot har jag träffat etniska svenskar i Örebro som blivit muslimer och som jag vet absolut inte skulle slå sina barn (pg a deras mycket svenska kultur)- men som däremot hade önskat att Sverige var en islamisk stat, ungefär som Saudiarabien (vilket de, när jag frågade, gav som exempel på som den idag mest ideala islamiska staten). Det sistnämnda beror dock på deras muslimska religion, inte på deras svenska kultur.

Det skulle kunna sägas betydligt mer om religion och politik - kristendom och islam i Europa och USA. Det får dock bli vid annat tillfälle. Uppenbart är dock att svenska - europeiska och amerikanska politiker i mångt och mycket har samma frågor att på ett vettigt sätt försöka förhålla sig till.

I Baghdad firades i lördags julen för första gången i stadens historia (staden grundades i slutet av 700-talet och blev det abbasidiska kalifatets huvudstad, och har alltsedan dess varit muslimsk). Nu seglade en stor luftballong över staden med en bild av Jesus Kristus, och en bild av den irakiska flaggan. Tillställningen sponsras av Iraks regering. Barn av skilda bakgrunder fick dessutom träffa jultomten, bärandes en irakisk flagga. En irakisk vakt förklarade skrattande att "idag är alla irakier kristna" - vilket torde bevisa att avskummen som spränger människor i luften och halshugger otrogna (kufars) - inte på något sätt representerar det irakiska folket - vare sig dess kristna eller muslimska representanter. Och det, är något vi alla bör glädjas åt.

Se även följande artikel i Dagen för mer information om det irakiska julfirandet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den Bästa mohammed T-shirt konsten är från Sverige. kolla bilderna och läs info på, http://www.mohammedt-shirt.com
Översätt inte läs på Engelska.

Anonym sa...

"så beror det på kultur, inte på islam"

Ett tips om du är intresserad och inte längre vill tro, utan veta:

Läs koranen och lite ur haditherna.

Sedan vet du.