onsdag 17 december 2008

Bush och Obama samarbetar intensivt

New York Times har här en artikel om hur Vita Huset och Obama- teamet samarbetar intensivt. Vita Huset har arbetat fram ett dussin "fortsättningsscenarior" som ska hjälpa den blivande Obama-administrationen att hantera eventuella kriser som skulle kunna tänkas inträffa innan de blivit helt torra bakom öronen; möjligheterna som utstakas är en eventuell Nordkoreanskt kärnvapensprängning, en storskalig cyberattack, terroristattacker mot amerikanska intressen utomlands eller någon plötslig händelse i mellanöstern. Varje scenario framlägger sedan ett antal tänkbara valmöjligheter för Obama att förhålla sig till. Samarbetet mellan den sittande och den tillträdande administrationen är tätare än övergångar någonsin tidigare varit.

Elfte september kommissionen fastslog i sin rapport att övergången mellan Clinton->Bush inte hade gått helt perfekt, och manade i rapporten att processen skulle förbättras just eftersom katastrofala händelser kunde inträffa med kort varsel. Det tycks Bush nu ha tagit fasta på.

Obama själv har inga större erfarenheter av nationell säkerhet - han har dock utsett ett kabinett som förmodligen inte kunnat bli bättre - med mängder av folk från Clintons regering. Clinton-folket har dock inte varit i regeringsposition på åtta år - och sedan dess har mycket förändrats. Det fanns inget departement för Homeland Security då, och ingen övergripande direktör för underättelsetjänsten. Världen har förändrats, och med den också strukturerna för att hantera den.

Vita Huset förklarar dock att resurserna och rekommendationerna sätts in för att hjälpa - inte för att diktera den blivande Obama-administrationen. I en intervju med CNN häromdagen förklarade President Bush att en av hans topprioriteringar för närvarande just var att hjälpa Obama att bli redo att regera. “We care about him,” sa Bush i intervjun. “We want him to be successful, and we want the transition to work.”

Inga kommentarer: