måndag 15 december 2008

Ryssland spänner musklerna

För första gången sedan Sovjetunionens fall 1991 kommer ryska stridsbåtar att besöka Kuba. Besöket är del av en latinamerikansk rundresa av den ryska jägaren Chabanenko och den kärnvapenbestyckade kryssaren Peter den store samt understödjande skepp. Resan betraktas av många som Rysslands respons på att USA tidigare i år skickade krigsskepp med humanitärt bistånd till Georgien tidigare i år under kriget mellan Ryssland och Georgien.

De ryska krigsskeppen har genomfört gemensamma övningar med den venezuelanska flottan och Chabanenko blev det första ryska krigsskeppet att åka genom Panamakanalen sedan andra världskriget. Jägaren har också besökt Nicaragua där den lämnade mediciner för ett värde av 200 000 dollar, datorer och humanitärt bistånd enligt nicaraguanska källor.

Krigsskeppens resa inträffade också samtidigt som president Dmitry Medvedevs rundresa i Latinamerika där han bl a träffade Fidel Castro.

Den ryska björnen spänner musklerna och visar att den är kapabel att agera över hela världen. Att ryssarna fortfarande är måna om sina kontakter med diktaturen på Kuba och den auktoritäre pajasen Hugo Chavez som ser spanska fascister och amerikanska imperialister bakom varje buske säger en hel del om Rysslands ambitioner i regionen.

Läs mer: Russian navy: Russian warships to visit Cuba

Inga kommentarer: