lördag 4 april 2009

Taliban tar på sig ansvaret för amerikansk dödsskjutning

Igår dödades minst 13 personer i ett vansinnes dåd i staden Binghamton i delstaten New York. Mannen som var en 42-årig vietnames-amerikan stormade ett immigrationscentrum och började skjuta. Med sin bil hade han också blockerat bakdörren för att hindra flyende. En skjuten receptionist spelade död varefter hon när gärningsmannen fortsatt in i byggnaden kunde krypa under ett skrivbord och ringa larmtjänsten som hon sedan höll kontakt med i 90 minuter. Gärningsmanen dödade 13 personer innan han själv tog sitt liv. MSNBC har här ett inlsag om dödsskjutningen:



Gärningsmannens motiv är okänt, och framstår som ett av många vansinnesdåd - men nu har en talibanledare i Pakistan sagt sig vara ansvarig för dådet. Baitullah Mehsud, ledare för talibanrörelsen i Pakistan, säger att han beordrade attacken bara några timmar efter att ett amerikanskt obemannat flygplan dödade 13 människor i nordvästra Pakistan (samma antal som gärningsmannen sköt ihjäl). Ingen oberoende källa kan dock ännu bekräfta att talibanledaren ligger bakom attacken - och experter är tveksamma till om en vietnam-amerikan verkligen skulle ha fungerat som en terroristcell åt talibanerna i Pakistan. Baitullah Mehsud som tidigare framfört hot om en "chockerande attack mot USA", och som även misstänks för att ha varit delaktig i mordet på Benazir Bhutto i december 2007, har dock ett intresse av att få den uppmärksamhet som ett ansvar för attacken i delstaten New York skulle ge.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:


Eric Holder tonar ner anti-vapenretoriken
20090329

2 kommentarer:

Olbap sa...

Varför skulle inte en vietnames kunna konvertera till islam? Dessutom, en liten minoritet av södra vietnams befolkning, längs kusten, är muslimer. Islam = fredens religion?

Ronie Berggren sa...

Personen ifråga var inte muslim - och orsakerna till dådet vet man nu om.

Talibanledaren svamlade givetvis i nattmössan.

Dessutom är (såvitt jag förstår saken) självmord förbjudet inom islam. Och gärningsmannen sköt sig själv - han dödades inte av vare sig polisen eller någon annan, och hade av den anledningen inte betraktats som shahid, även om han hade varit muslim.

Vilket han alltså inte var.