onsdag 1 april 2009

Spansk domstol vill åtala Bush-anställda

En spansk domstol har tagit de första stegen för att påbörja en utredning kring sex toppanställda i den tidigare Bush-administrationen för att de brutit mot internationell lag genom att skapa ett eget legalt ramverk som rättfärdigade tortyr av fångar på Guantanamobasen.

De åtalade är bl a Alberto Gonzales, John C. Yoo och Douglas J. Feith. Anmälan grundas på Geneve konventionen och konventionen mot tortyr från 1984 som både Spanien och USA undertecknat. Den spanske åklagaren Gonzalo Boye, som tagit emot anmälan från den spanska gruppen för mänskliga rättigheter "Association for the Dignity of Prisoners", har skickat anmälningen vidare för att granskas av domare Baltasar Garzón. Om domaren godkänner åtalet så kan det leda till att arresteringsorder utfärdas.

Det här är inte första gången som olika grupper försökt väcka åtal mot Bush-administrationen. Gruppen Center for Constitutional Rights - bad en tysk åklagare väcka åtal, men fick då avslag. Den spanske domaren Garzón har dock ett internationellt rykte av att ta sig an hög-profils-fall och det var han som beordrade arresten av Chiles fd diktator Augusto Pinochet, vilket gjorde att denne senare kunde fängslas i Storbritannien. Risken att de fd Bush-medarbetarna riskerar att arresteras är ytterst liten - i synnerhet när Obama-administrationen har varit föga intresserad av att ta upp saken. Men, däremot bör de förmodligen undvika att resa till Spanien.

De amerikanska politikerna har dock också de sina försvarare. Här är Bill O Reilly på Fox News:



Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Senaste nytt kring GITMO 20090310

Pentagonrapport försvarar GITMO
20090221

Inga kommentarer: