tisdag 17 maj 2011

Maddow om det minimerade republikanska fältet

Newt Gingrich kan ha fått grunden för sin ambition att börja skaka genom att dels ha angripit Paul Ryans budgetförslag om en reform av Medicare (ett förslag som i sig mött stor kritik runtom i landet, men givetvis är en fråga Ryan driver eftersom han anser att det är vad som behövs) - och dels pg a Gingrichs i alla fall teoretiska stöd till påtvingade sjukförsäkringar (den fråga Romney nu försöker förklara sig ur). Rachel Maddow rapporterar här om saken, där hon menar att republikanerna i helgen förlorade tre kandidater: Huckabee, Trump - och även Gingrich. Hon instämmer sedan i en analys av Geroge Will om att den republikanska nomineringen antingen kommer att bli mellan Mitch Daniels eller Tim Pawlenty.

Hon spenderar sedan en hel del tid med att kritiskt diskutera Mitch Daniels - denne var Bushs budgetdirektör (en tid när ekonomin i alla avseenden gick neråt, menar hon) - men i dagens republikanska parti tycks det inte vara några problem. Mitch Daniels stora problem är således inte att han (enligt Maddow) varit en värdelös ekonomisk förvaltare, utan att han föreslagit att republikanerna borde ta en paus från de socialkonservativa frågorna. Faktum är dock, förklarar Maddow, att Mitch Daniels är socialkonservativ, och att media överlag inte ens tycks ha uppmärksammat hans i princip införda totalförbud mot att med regeringspengar (från te x Medicare) beblanda sig med Planned Parenthoods 28 kliniker (som bland annat utför aborter, men även gör andra essentiella saker för kvinnor).

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Newt Gingrich är inte en lika stor flip-flopper som Maddows inslag gav sken av - däremot är Gingrich heller inte någon nykomling, och han har gjort alldeles för mycket i sin karriär för att helt och lätt kunna passa in i den enkla anti-regerings-te-party-retoriken. Vad hans senaste utspel kommer att innebära återstår dock att se, men jag tror inte att han är uträknad.

Se även tidigare inlägg:

MtP: Newt Gingrich 20110515

Bush-paret verkar stödja Mitch Daniels 20110515

------------

Donald Trump kandiderar inte 2012 20110516

Inga kommentarer: