onsdag 18 maj 2011

Geert Wilders om islam och yttrandefrihet

Geert Wilders har nyligen rest runt i Nordamerika för att tala om islamiseringen av Europa - här är ett tal han höll inför International Free Press Society i staden London i Ontario, Kanada den 8:e maj.

Wilders beskriver hur situationen på många håll ser ut i Europa, där muslimer hotar och skrämmer. Han förklarar dock att han inte är emot alla muslimer, utan att det är islam han motsätter sig. Det finns många moderata muslimer, men han själv delar inte premissen att det skulle innebära att islam i sig är en "moderat"/snäll religion. Han beskriver också att problemen som Europa drabbats av har uppkommit pg a multikulturalismen - dvs en kulturrelativism där man betraktat alla religioner och kulturer som likvärdiga. Denna syn har gjort att Europa inte krävt att invandrare bör anpassa sig efter en viss rådande samhällskultur, eftersom alla kulturer är lika mycket värda. Det, förklarar Wilders, har skapat de problem som idag finns. Islam hotar europeisk yttrandefrihet, och Europa måste därför markera sin egen identitet tydligare.

Wilders åsikter i specifika sakfrågor som invandring (där denne vill förbjuda muslimsk sådan) och stopp för moskébyggen är sakfrågor där jag inte nödvändigtvis instämmer, men hans ideologiska resonemang är dock helt korrekt, och Wilders är en försvarare av den västerländska yttrandefriheten på ett modigare sätt än de flesta andra vågar vara.

Här nedan är talet, men innan det ses kan det vara värt att påminna om vissa händelser här i Europa som ligger till grund för de saker Wilders framför.

Här är incidenten på Uppsala Universitet för ca 1 år sedan, när muslimska studenter avbröt Lars Vilks föreläsning på ett både aggressivt och hotfullt sätt. Ta en titt.

Eller vad sägs om detta hot mot Lars Vilks från november förra året.

I Europa sker sådana här saker i ännu högre utsträckning än i Sverige. Här är ett klipp där muslimer protesterar mot Påvens besök i London - ta en titt på det mellersta klippet.

Här är Wilders tal:



Se även tidigare inlägg:

Terry Jones demonstrerar i Michigan 20110422

Inga kommentarer: