onsdag 4 maj 2011

Jesse Jackson reagerar på svensk slav-student-ploj

Den amerikanske medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson har reagerat på den händelse på Lunds universitet när några studenter spexade med ett slavhandelsrollspel, genom att skriva ett brev till vår utbildningsminister Jan Björklund (FP) där Jackson bland annat skriver:

”De ansvariga på universitetet och Malmö stad måste gå till botten med det här, och de inblandade måste ställas till svars”, skriver Jackson, och fortsätter;

”Ert älskade land, Sverige, är känt globalt för att vara ett tolerant, varierat och på detta sätt en regnbågsnation. Händelser som den i Malmö borde inte få smutsa ner Sveriges goda rykte, och särskilt folket i Malmö.”


Jag har ingen detaljkunskap om händelserna på Lunds universitet. Men av vad jag hört så var det avsett som ett spex, inte som en rasistisk handling - om det stämmer så bör det också hanteras som ett dumt studentspex inte som ett rasistiskt hatbrott. Sverige kan också hantera situationen utan utländska aktörers inblandning, och att en amerikansk aktivistpastor lägger sig i saken är något Sverige bör reagera på. SVD skriver här att Björklund har för avsikt att svara på brevet. Björklund bör då inleda med att förklara att rasism och slaveri givetvis är förkastligt men att det rörde sig om ett studentspex, som - hur omdömeslöst det än må ha varit - inte gjordes med rasistiska intentioner, och att Sverige inte har någon direkt koppling till slaveriet och triangelhandeln varför en sådan sak här mer är en koppling till historien snarare än till rasism som sådan.

Slutligen bör han också meddela Jackson att det svenska samhället kan sköta sådana är saker utan utländska påtryckningar.

Källa: SVD

7 kommentarer:

Anonym sa...

Detta brev är nog inte så utländskt. Jallow Momodou har kontakt med Jesse Jackson via ENAR. Min gissning är att både det tidigare brevet från ENAR och detta brev har beställts av Momodou. Stämmer gissningen så kan breven ses som en del i ett inrikespolitiskt spel.

Jonas sa...

Det var inget spex eller något som var arrangerat eller visades upp för publik på något sätt, de hade maskeradkostym och de försökte väl leva sig in i rollen, mer avancerat än så var det inte.

Ronie Berggren sa...

Vad är ENAR?

Jag kan ingenting om händelsen ifråga utan reagerade mest på att en person i en sådan ställning som Jackson reagerar på vad som låter som en ren struntsak. Och en sak ingen i USA (åtminstone inte i den ställningen) har ett skvatt med att göra.

Anonym sa...

Ursäkta, ENAR betyder European Network Against Racism. Kunde egentligen struntat i förkortningen också. Håller med om att ingen i USA har med detta att göra vilket var poängen med mitt förra inlägg. Jag gissar att det i princip är ett brev från Momodou.

Ronie Berggren sa...

Ah, tack.

Var du själv med på tillställningen? I sådana fall får du gärna berätta din version.

Jag måste dock påpeka ett fel i mitt inlägg: Sverige var inblandade i triangelhandeln, men vi kan knappast betraktas som en historisk slavnation för den sakens skull, och det som hände i Lund lär knappast kunna liknas vid KKK:s drömmar om svunna tider.

Ronie Berggren sa...

Här är förövrigt ett slags uppföljande inlägg:

http://usapol.blogspot.com/2011/05/varldens-moderna-slavhandel.html

Anonym sa...

Sverige bidrog i slavhandeln, om än mycket måttligt i jämförelse.