tisdag 3 maj 2011

Ny debatt om underrättelserna bakom Bin Ladins död

En ny debatt har börjat om vilken roll Bush-administrationens tuffa förhörsmetoder faktiskt betydde för den information som låg till grund för att kunna spåra och döda Bin Ladin.

Obama-administrationen har inte förnekat metoderna, men däremot försökt lägga vikten vid att breda underrättelser från många olika källor låg till grund för Bin Ladins död. Riktigt så enkelt verkar det dock inte vara. MSNBC har här ett inslag om de tuffa förhörsmetoder som Bush-administrationen blev så kritiserat för, och som många också ansåg var tortyr, som Bush-administrationen dock menade var en sista nödvändig åtgärd för att få fram väsentlig information:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Debatten har således börjat. Och det är sällan högre profiler inom Obama-administrationen ger sig in i sådana här debatter om de inte finns någon reell grund däri. Det ska dock bli mycket intressant att följa debatten.

Här har ABC News - som en av många nyhetskällor - en artikel som visar att de tuffa förhörsmetoderna inte var en liten del för att kunna spåra Bin Ladins kurir, som sedan ledde till Bin Ladin.

Se även tidigare inlägg:

Bill O Reilly sammanfattar dödandet av Bin Ladin 20110503

-------------------------------

Tuffa GITMO-förhör ledde till Bin Ladins död 20110503

Inga kommentarer: