söndag 21 november 2010

2014 - Afghanistans nästa sista datum

Obama har på NATO-mötet i Lissabon fått med sig NATO-alliansen att sätta 2014 som slutmålet för kriget i Afghanistan. Därefter ska den afghanska armén själva kunna ta ansvar över situationen och säkra landet från talibanerna. 2014 är dock långt fram, och datumet tycks mer vara av preliminär natur än evigt förseglat. MSNBC har här ett inslag om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyDet går förstås att påpeka - vilket jag tidigare också gjort - att Obama inte alls varit särskilt konsekvent eller logiskt eller förnuftig i utformandet av sin Afghanistan-politik. Men helt oavsett den saken så tycks han i stora drag ha rätt inställning: USA och omvärlden kan inte upp - och kan inte tillåta att talibanerna tar över landet en gång till. Trots att det går att kritisera Obama för mycket, så är det en inställning som förtjänar stor heder. Och förhoppningsvis också brett stöd från båda partier - och från omvärlden.

Jag läste häromdagen ut en bok av president Bushs fd rådgivare och mediastrateg Karen Hughes - där hon berättar om sin resa till Afghanistan 2002. Överallt kom folk fram och sa två saker: "Tack" och "Åk inte ifrån oss". Det var visserligen åtta år sedan. Men även om saker och ting har gått sakta, och allt ännu inte är perfekt i Afghanistan - så råder få tvivel om att afghanerna skulle vilja byta tillbaka till situationen innan USA störtade talibanerna 2001. Därför bör USA, NATO och omvärlden fortfarande inte åka.

Se även tidigare inlägg:

Obama på NATO-möte i Portugal 20101120

McCain och Lieberman manar Obama att släppa 2011-tidstabellen i Afghanistan 20101112

Inga kommentarer: