tisdag 16 november 2010

Byggnationen av Bush-Centret invigs

Idag invigdes byggnationen av George W. Bushs presidentcenter vid Southern Methodist University i Dallas, Texas. 3 000 gäster deltog på invigningen som hölls under ett stort tält på universitetets campus. Bland dessa fanns celebra namn som Dick Cheney och Condolezza Rice. Idag har således varit en stor dag för president Bush.

Morgon med Fox News:

Tidigare i morse innan själva invigningen guidade Bush runt Fox News på den nuvarande Bush-utställningen och berättade om centret som nu kommer att byggas och där museet kommer att spela en viktig roll för att påminna om historien:



Invigningstal:

Senare på förmiddagen hölls invigningen. Innan Bush själv talade så talade tidigare vice-president Dick Cheney - som återhämtat sig från en hjärtoperation, och som nu ser betydligt bräckligare ut än han brukade. Cheney prisar dock såväl Bushs presidentskap som nya bok:



Bush höll sedan invigningstalet med Cheney, Rice mfl bakom sig, och håller ett tal som sträcker sig både bakåt och framåt. Han börjar med att berätta vad som började efter valet år 2000 - och vad som nu kommer att fortsätta - ett arbete baserat på eviga principer om att frihet är universellt, och Bush-Centret kommer att arbeta för att promota det hans administration stod för: en begränsad regeringsmakt som betonar individens frihet framför regeringens intrång, och som också sträcker ut en hand mot omvärlden.

Bush-Centret kommer att ha sin grund i hans administrations principer - principer som dock inte tillhör någon enskild president eller något enskilt parti, utan som härrör från författningsfädernas grundande av nationen och som sedan dess inspirerat miljoner människor runtom hela världen. Bush-Centret kommer utifrån dessa ideal att arbeta för utbildningsreform i USA, global hälsa runtom i världen, inte minst i Afrika. Centret kommer att arbeta för att stödja dissidenter, promota mänsklig frihet och arbeta för frihetsrörelser ledda av kvinnor i mellanöstern och på andra håll - det eftersom både han och hans hustru Laura ofta är samhällens bästa förändrare.

Här är Bushs tal - ett kort men fokuserat sådant, och om någon (av någon icke-namngiven anledning) fått för sig att USA bara är en nation som alla andra och att alla länder i jämlikt lika mycket exceptionella, så har de på sistone lyssnat på fel president. Här är en president som tror på USA:



Invigningsceremonin:

Och här är ett nyhetsinslag om invigningen där de första spadtagen tas av Bush, Cheney, Rice och alla hans medarbetare. Inslaget beskriver också hur omkring 100 personer samlats för att demonstrera mot den tidigare presidenten:



Den som vill se hela ceremonin kan här göra det på C-SPAN.

Källor: Dallas News, WFAA

Se även tidigare inlägg:

George W. och Jeb Bush intervjuas av CNN 20101116

--------------------

Bush-biblioteket ordnar utställning 20101023

Inga kommentarer: