lördag 13 november 2010

Bush intervjuas av Greta Van Susteren

George W. Bush fortsätter sin intervjuturné - denna gång är det Fox News Greta Van Susterens tur att ställa frågorna till den tidigare presidenten:

Bush börjar med att berätta hur han spenderat lång tid med att skriva sin bok "Decision Points" om sin tid i Vita Huset och de beslut han där fattade, men att han inte saknar den tiden utan har ett aktivt liv som han är mycket nöjd med i Texas.

Han berättar också om sin relation till sina föräldrar
och förklarar att det är mycket varm och nära relation. Han är medveten om de rykten som gick när han var president, vilket är förståeligt eftersom det inte funnits särskilt många presidenter som haft fäder som också varit presidenter. Han förklarar dock att det är svårare att se någon man älskar bli kritiserad än att själv bli kritiserad. Så kände han när hans far kritiserades som president, och så kände hans far när han själv kritiserades under sin presidenttid. Bush ringde ofta sin far, men inte för att be om politiska råd utan för att förklara för fadern att denne inte behövde ta kritiken mot sin son personlig, och att han själv inte hade några problem med saker och ting. Gällande sin far så berättar Bush också att denne och Bill Clinton har en mycket varm relation - och Greta Van Susteren inflikar att hon sett de två tillsammans och får uppfattningen att Clinton ser upp till George Herbert Walker Bush, vilket också är Dubyas uppfattning och något han uppskattar.

Bush talar vidare, på samma sätts om i de andra intervjuerna, om sitt presidentskap
- om 9 11, Irak, de uteblivna massförstörelsevapnen etc. Han berättar också om sina medarbetare - och förklarar att Colin Powell trodde på vad han sa när han inför FN förklarade att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Så var inte fallet - men de underrättelser man gick på var entydiga och pekade alla åt samma håll. Saddam hade dock kapacitet att skaffa massförstörelsevapen - och med honom kvar vid makten så skulle mellanöstern mycket väl kunna befinna sig i en kärnvapenkapprustning mellan Irak och Iran.

Bush kommenterar också Dick Cheney
och ryktena som gick om att denne körde showen - något man brukade skoja om även i Vita Huset. Så var dock inte fallet, vilket alla inklusive Cheney själv visste. Cheney ansåg dock att spekulationerna var en belastning för administrationen och erbjöd sig därför att avgå - något Bush dock sa nej till eftersom ryktena inte var sanna. De var en myt han inte tänkte ge efter för.

I slutet av intervjun visar president Bush runt Greta Van Susteren på sitt museum, där en mängd saker från hans presidenttid finns utställda. Bland annat får hon se roliga saker som hundarnas vattenskålar som alltid togs med på Air Force One - till gåvor från det saudiska kungahuset som dock tillhör National Archive eftersom presidenter inte får ta emot gåvor över ett visst värde. Bush berättar också om Saddam Husseins pistol som en grupp soldater lämnade till honom i Vita Huset, och som fråntagits Saddam när denne hittades av soldaterna i en håla i Tikrit december 2003. Han visar också ett brev från rockartisten Bono, där denne prisar Bushs arbete mot AIDS i Afrika, och Bush förklarar att han var misstänksam mot Bono i början eftersom de flesta stjärnor oftast försökte flasha och göra saker för sina karriärers skull. Bono visade sig dock inte vara sådan utan faktiskt ha en genuin önskan att hjälpa människor - varför de blev vänner och Bono skrev brevet som prisade PEPFAR. Han visar också bollen han kastade ut vid Yankee-stadium efter 9 11. Han var aldrig nervös när han skulle hålla tal, men däremot var han nervös när han skulle göra baseball-utkastet. Instruktören hade förklarat att om han kastar fel så kommer folk att bua, vilket han inte ville - det hela gick dock vägen och publiken började ropa "USA, USA".

Slutligen visar han också en miniatyrmodell av sitt presidentcenter, vars grund kommer att börja läggas och invigas nu på tisdag, den 16 november. Centret kommer att innehålla såväl museum, presidentarkiv och Bushs policyinstitut och arbetet beräknas ta 2,5 år.

Här är intervjun som är en mycket sevärd sådan, och Bush - och intervjuvärdarna - har tillsammans lyckats sätta lite olika ton i alla intervjuer hittills, vilket gör alla intervjuer väl värda att ses var för sig:

Del 1:Del 2:Del 3:Del 4:Se även tidigare inlägg:

Bill Clinton lovordar Bushs bok 20101113

Bush-familjens stjärnstatus har inte dalat 20101112

Bush intervjuas av Bill 'O'Reilly 20101112

Inga kommentarer: