lördag 13 november 2010

Obama avslutar Asien-turnén i Japan

Obama har avslutat sin 10-dagars Asien-resa med ett besök i Japan, där han och Japans premiärminister Naoto Kan var ense om vikten av att stärka banden mellan de två länderna.

‘‘The presence of the United States and its military is important for stability in this region,’’ förklarade premiärminister Kan inför en grupp reportrar efter mötet med Obama.


Premiärministern förklarade också att de bilaterala banden mellan länderna kommer att stärkas på en mängd fronter inom de närmsta åren. Bland annat ett program om att skicka unga japanska lärare till USA samt universitetsutbytesprogram.

Kan och Obama diskuterade också ekonomi och hur de skulle bli mindre beroende av Kina gällande behovet av unika mineraler som ofta används till högteknologiprodukter.

Efter mötet mellan de två världsledarna byttes också gåvor. Kan gav Obama en kopia av ett brev daterat den 14 november 1861 från USA:s president Abraham Lincoln till Tokugawa Iemochi - den 14:e shogun:en för Tokugawa-shogun:atet. Brevet var skrivet för att prisa USA:s första handelskonvoj till Japan.

Obama gav från sin sida en patentkopia till premiärministern. Ett patentdokument från 1883 till förmån för Jinta Hirayama - en pyrotekniker som var den förste japan att få ett amerikanskt patent.

I Japan hölls även ett ekonomiskt möte i förhoppning om att boosta handeln mellan parterna i området. Obamas stora besvikelse under resan är dock att frihandelsavtalet med Sydkorea inte blev färdigställt vilket kastar en skugga över hela resan samtidigt som en mängd politiska problem väntar när Obama kommer hem. MSNBC har här ett inslag om besöket i Japan och vad som väntar härnäst:



Källor: Japan Today, Japan Today

Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 95 20101113

Obama får inte igenom frihandelsavtalet i Sydkorea 20101111

-------------

Veteran minns Japans kapitulation 20100903

Kina utmanar USA:s ställning i Asien 20101016

Inga kommentarer: