torsdag 11 november 2010

Obama får inte igenom frihandelsavtalet i Sydkorea

Obama är måhända inte den bästa symbolen för frihandel och 2007 var han som senator emot ett frihandelsavtal med Sydkorea. Men Obama har ändrat sig, och har sedan i somras önskat driva igenom det gigantiska frihandelsavtal med Sydkorea som drevs igenom av sin företrädare George W. Bush 2007 (men som Obama-administrationen modifierat något för att tillmötesgå den kritik som Obama haft mot avtalet) - vilket Obama pålyste på G 20-mötet i Toronto i juni i år - och som är ett av de största frihandelsavtalen sedan NAFTA - men som fastnat i en mängd av förhandlingar både med Sydkorea och med den amerikanska kongressen.

Obama hade hoppats på att kunna ro projektet i land under sin pågående vistelse i Sydkorea - så blev dock inte fallet, vilket MSNBC här rapporterar om:



New York Times har också här en artikel om ämnet, som förklarar att republikanerna är mer vänligt inställda till frihandelsavtal än demokraterna - men att Obama har en demokratisk senat att kämpa med för att godkänna ett frihandelsavtal.

Problemet för USA:s del är dock att det nu gått 3 år sedan Bush slöt frihandelsavtalet som dock ännu inte drivits igenom. Under denna tid har andra länder slutit sina egna aval - däribland Australien och Kanada. Och USA:s Chamber of Commerce har förklarat att USA börjat hamna på efterkälken. Och Kina sluter också de sina egna frihandelsavtal i Asien.

“The landscape in Asia has changed,” said Tami Overby, vice president for Asia at the Chamber of Commerce, who had been monitoring the talks. “It’s much more competitive, so I think the pressure on both sides to get this deal done is greater than ever.”


Det är viktigt för både USA och Sydkorea att få igenom det här frihandelsavtalet - inte minst för att USA ska kunna fortsätta vara en viktig handelsaktör i området också inför framtiden, varför dagens misslyckande är beklagligt. Att Obama vill satsa på avtalet är dock positivt och kommer så småningom förhoppningsvis leda fram till resultat.

Se även tidigare inlägg:

Obama talar inför USA:s trupper i Sydkorea 20101111

-----------

Om frihandelsavtalet:

Obamas presskonferens i Toronto 20100628

President Bush i Sydkorea 20090801

Obamas handelssvek mot Sydkorea 20090620

Inga kommentarer: