onsdag 4 maj 2011

Mer om waterboardingens betydelse

Det har nu börjat uppstå en liberal kontra konservativ debatt i fråga om Bushs tuffa förhörsmetoder (där waterboarding/icke-dödlig dränkning varit den mest kritiserade) var en viktig komponent för att få information om Bin Ladins kurir som USA:s underrättelsetjänst sedan under flera års arbete använde sig av för att till slut spåra Bin Ladin.

Obama-administrationen, i synnerhet CIA-chef Leon Panetta, har medgett att dessa metoder var en del av förhören av de viktiga fångarna. Däremot menar Vita Huset att man hämtade information från en komplex mängd av källor och att det inte går att specifikt peka på att just "en" metod var avgörande.

Ett annat faktum är att den avgörande informationen började omtalas först 2007 - medan KSM och de andra förhörts med waterboarding flera år tidigare. Det var dock under de tuffa förhören som CIA började få misstankar om Bin Ladins kurir - något MSNBC här rapporterar om:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



JD Gordon fd talesperson för försvarsministrarna Donald Rumsfeld och Robert Gates talar här på Fox News också han om Bush-administrationens tuffa förhörs betydelse för informationen som ledde fram till att Bin Ladin kunde spåras och dödas, och förklarar att vad förhörsmetoderna gjorde var att göra just så att KSM började prata, vilket han inte gjort tidigare, vilket i sin tur ledde till en uppsjö av information - det är också den förklaring jag - utifrån den information som nu finns om saken - anser bäst får dessa saker att falla på plats:



Se även tidigare inlägg:

Operationen mot Bin Ladin och dess laglighet 20110504

Inga kommentarer: