söndag 1 maj 2011

Svensk media om Obamas Trump-skämt

Obama höll alltså igår ett tal på den årligen återkommande humoristiska tillställningen i Vita Huset för landets journalister - The White House Correspondent Dinner. Nästan allt som där hände var väldigt lätt att förutsäga: många skämt, och Obamas tal skulle naturligtvis komma att kretsa kring birther-kontroversen som Donald Trump åter väckt till liv. Något annat vore synnerligen oväntat.

Svenska tidningar har dock beskrivit Obamas Trump-skämt som antingen oväntat eller som något Obama gjorde seriöst. SVD:s web-TV som visar skämtet har rubriken: "Obamas oväntade skämt om Trump" och i ingressen till web-klippet står att läsa:

"Här skämtar plötsligt Barack Obama om Donald Trump under en middag i vitahuset"


DN har följande artikel om ämnet (se bilden):



I artikeln skriver sedan Anders Bolling som utifrån vad texten säger faktiskt verkar ha sett Obamas tal följande (och jag citerar hela artikeln som är ganska kort):

President Barack Obama gav igen mot fastighetsmogulen och potentiella valmotståndaren Donald Trump, som ifrågasatt presidentens legitimitet. Under en middag med journalister gjorde Obama sig lustig på Trumps bekostnad.

Donald Trump har på kort tid seglat upp som en av Obamas tänkbara motkandidater i valet 2012. Trump har envisats med att ifrågasätta att Obama är född i USA, vilket är ett krav för att få bli amerikansk president, och eftersom han fått mycket medieuppmärksamhet för detta såg sig Obama i veckan föranledd att offentliggöra sin födelseattest från Hawaii.

Det var uppenbart att presidenten upplevde att han därmed sjunkit till en nivå han helst velat hålla sig över.

Under den årliga middagen med Vita husets ackrediterade reportrar på lördagen passade Barack Obama på att ge igen genom att driva med Trump.

– Ingen är gladare än ”The Donald” att den här frågan om födelseattesten kan läggas åt sidan, sade Obama.

– För nu kan han äntligen ägna sig åt frågor som verkligen betyder något, som: Fejkade vi månlandningen? Vad hände egentligen i Roswell (där utomjordingar sägs ha kraschat)? Och var befinner sig Biggie och Tupac (två döda hiphopstjärnor som blivit legender)?

De vassa replikerna rev ner skratt och applåder – utom vid det bord där föremålet för salvan själv satt. Donald Trump, som var inbjuden av Washington Post, log ett bistert och stelt leende.

Tidigare i sitt tal hade Barack Obama också med samma satiriska udd "avslöjat" en ännu större världsnyhet än hans födelseattest, nämligen hans födelsevideo. Det var scenen ur Disneyfilmen "Lejonkungen", där lejonprinsen Simba föds.


Anders Bolling får nästan Obamas skämt att framstå som något slags retoriskt vendetta, och inte ett ord nämns om att tillställningen ifråga enligt seden präglas av en stor portion humor och självsatir. Wikipedia skriver så här:

!The dinner typically includes a skit, either live or videotaped, by the sitting President in which he mocks himself, for the amusement of the press corps."


De två exemplen ovan tyder på att de svenska journalisterna inte riktigt förstått syftet med de där middagarna - som syftar till att vara avslappnade och vänskapliga. Med stor sannolikhet var Obamas avsikt därför att skämta om Donald Trump, inte att nedvärdera honom - och med stor sannolikhet roades Trump av tillställningen, och att han "log ett bistert och stelt leende" - är en subjektivt värderande beskrivning.

Jag är som bekant ingen anhängare till Donald Trump, men jag har svårt att avgöra vad jag tycker sämst om - Trumps birther-noja eller svenska journalisters oförmåga till seriös USA-journalistik.

Se även tidigare inlägg:

Här är Obamas tal i dess helhet (och mina kommentarer till talet) - det går inte att undgå att förstå att talet i dess helhet är ett skämt. I talet säger Obama efter att snutten av Lejonkungen visats att "han hoppas gänget vid Fox News bordet förstår att det är ett skämt" - de förstod naturligtvis det. De svenska journalisterna ovan tycks dock inte ha gjort det.

Obama skämtar om Trump på korrespondentmiddagen 20110501

4 kommentarer:

Lars Gunther (itpastorn) sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Gunther (itpastorn) sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Gunther (itpastorn) sa...

(3e försöket, kan jag stava rätt nu?)

Påminns om Micheal Moore som använde ett klipp från Bush tal på samma försåtliga sätt...

Ronie Berggren sa...

Ja, precis "Some call you the elite, I call you my base" (Fritt citerat) :)