måndag 2 maj 2011

USA har dödat Usama Bin Ladin

Amerikanska trupper har dödat Usama Bin Ladin - mannen bakom 9/11-attacken - som i 10 år lyckats hålla sig undan har nu mött sitt öde. Amerikansk underrättelsetjänst hade blickarna på ett hus i Islamabad vilket efter långa överväganden ledde vidare till en militär operation som president Obama godkände i fredags - ett amerikanskt specialteam dödade sedan Bin Ladin, som använde en kvinna som mänsklig sköld, och USA har nu den döde terrorledarens kropp i sitt förvar.

Här är president Obamas tal där denne bekräftar Bin Ladins död, där Obama också förklarar att han, precis som president Bush efter 9/11 betonar att USA inte är i krig mot Islam utan att Al Qaida och Bin Laden var i krig mot islam, och de massmördade muslimer. Hans död bör därför välkomnas av alla som tror på fred och mänsklig värdighet:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här är stora jubel utanför Vita Huset efter beskedet:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det här är en stor framgång för president Barack Obama. När Obama valdes 2008 var jag ingen varm anhängare till denne, och är det ännu mindre idag. Det fanns och finns dock vissa saker med Obama jag gillar, och mitt favoritcitat från denne var från talet i Grant Park i Chicago, segerkvällen i november 2008, när Obama bland annat sa:

"To those -- to those who would tear the world down: We will defeat you."


Och han talade också många gånger specifikt om just Bin Laden:



Och i den andra presidentdebatten mot McCain 2008 var han ännu mer specifik och sa:

"We will kill bin Laden. We will crush al-Qaida. That has to be our biggest national-security priority."


Det är var således ett tydligt vallöfte som Obama nu levererat med råge, och det förtjänar han all heder för.

Men än mer än en personlig seger så var det förstås en seger för hela USA. Det är i år tio år sedan 9/11-attacken ägde rum, och den 11 september 2011 kommer man att kunna konstatera att i kriget mot terrorismen så har ännu ett stort steg på väg mot seger tagits.

Svenska analytiker är snara att att betona att detta i praktiken inte innebär särskilt mycket - att kriget kommer att fortsätta och att det bara krävs en ny stor attack för att ekorrhjulet ska börja snurra igen. Sveriges terrorexpert Magnus Ranstorp säger i DN:

– Men det räcker med en terrorattack till, så är man tillbaka på ruta ett, säger Magnus Ranstorp.


Och det är förstås sant, och samma sak gällde förstås när Al Qaidas ledare Zarqawi dödades i Irak. Bin Ladins död sätter dock punkt för en viktig del i kampen mot Al Qaida och i vedergällningsprocessen för 9/11-attacken. Och det symboliska värdet i Bin Ladins död är omöjligt att överskatta.

Bin Ladin representerade hat, förtryckt, totalitarism och terror. USA representerar frihet, säkerhet och viljestyrka att stå upp för dessa saker även i tider när förtryck och terror hopar sig som mest och kräver ett högt pris för att motstå. I den kampen har USA nu segrat - och det bör världen glädjas över, inte prata bort.

Läs även DN, SVD, Aftonbladet

Inga kommentarer: