onsdag 1 april 2009

Obama i Storbritannien

President Obama anlände igår till G20 mötet i London. En stad där demonstranter i mängder drabbat samman med polis - i vad som är det största polisarrangemanget i Englands historia. Protesterna manade till större regleringar och skyltade med slagord om att kapitalismen inte fungerade.

Inne på själva mötet rådde dock större harmoni. Obama talade och förklarade att den splittring som talats om mellan USA och omvärlden är "gravt överskattad." Samtidigt uttrycktes tydliga meningsskiljaktigheter. Frankrikes president Nicholas Sarkozy betonade tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel behovet av starkare reglering framför stimulansåtgärder - och Sarkozy har också efterlyst en global regleringsorganisation, något USA motsätter sig med motiveringen att det kränker den nationella suveräniteten. Obama-administrationen har varit öppna för starkare reglering, men USA befinner sig fortfarande, enligt New York Times, ljusår ifrån den europeiska modellen, och de meningsskiljaktigheter som råder kommer inte att överbryggas på två dagar. Sarkozy lämnade trots det dock inte mötet - något han tidigare hotat med om inte förhandlingarna gick i den riktning han förespråkade.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, som också stod värd för toppmötet hade en mer försonande ton:

“I’m confident that President Sarkozy will be at the first course of the dinner and that he will complete the dinner,”
sa Brown om Sarkozys hot att lämna konferensen.

President Obama träffade också Rysslands nye president Dmitrij Medvedev och de båda kom gemensamt överens om att verka för ett nytt nedrustningsavtal länderna emellan, och de tryckte tillsammans symboliskt på "omstarts-knappen". Samtidigt konstaterade de att meningsskiljaktigheter fortfarande råder länderna emellan i frågor om Georgien, och USA:s planer på en missilsköld i östeuropa.

Obama mötte också Kinas president Hu Jintao och kom med denne överens om att börja tala om mänskliga rättigheter - och Obama talade om ett eventuellt Kina-besök framåt hösten.

Under kvällen åkte president Obama och hustrun Michelle vidare och träffade drottning Elizabeht II i Buckingham Palace. Där också tusentals människor samlats - men denna gång för att vinka och jubla när limousinen med paret Obama körde förbi.

Källor: TheTelegraph, New York Times, DN, Yahoo News

Se även tidigare inlägg:


Amerikaner övertygade om att Obama blir en bra representant 20090331

USA och Europas ekonomiska meningsskiljaktigheter 20090331

Obama reser till Europa 20090331

Inga kommentarer: