onsdag 1 april 2009

Texas har röstat om evolutionsteorin

I Texas har det de senaste månaderna pågått en het och mycket uppmärksammad debatt inom delstatens skolstyrelse. Debatten har handlat om huruvida kritik mot evolutionsteorin ska tillåtas finnas i delstatens skolböcker eller ej. Den 27 mars röstade skolstyrelsen och kom då med rösterna 8 mot 7 fram till att "styrkor och svagheter" i teorin, som kritiker av evolutionsteorin förespråkat inte skulle vara en del av undervisningen. Ett beslut som kommer att påverka innehållet i delstatens skolböcker i tio år framåt, med början läsåret 2010/2011. Något som också får ekonomiska och politiska konsekvenser eftersom Texas är en av USA:s största köpare av skolböcker - vilket gör att deras beslut påverkar innehållet i skolböcker inte bara där, utan över hela nationen.

Styrelsen godkände dock tillägg till beslutet som förväntar att elever analyserar och utvärderar saker som fossil data, och cellernas komplexitet, och big bang, utan specifika referenser till naturligt urval eller gemensamma förfäder. Ett tillägg som motståndare till evolutionsteorin är nöjda med:

“The requirement that students ‘analyze, evaluate and critique scientific explanations’ and examine all sides of scientific evidence is the strongest critical thinking standard in any state science standards,” förklarade Casey Luskin, en advokat för Discovery Institute i Seatlle, som utmanar evolutionsteorin.

Evolutionsförespråkare var dock, trots tilläggen i beslutet, också nöjda:

“I think the science standards will be OK. Frankly, the publishers and the authors of the textbooks will be able to use this standard and write good textbooks. They won’t be forced to do anything really bad.” sa Steven Schafersman, president för Texas Citizens for Science.

Vad evolutionsförespråkarna och majoriteten av forskareliten främst varit rädda för var att skolstyrelsen skulle införa en provision som tvingade lärare att lära ut "svagheter i evolutionsteorin" jämte teorin. "Svagheter" som enligt forskarna inte är några svagheter, och sedan länge bemötts av forskarvärlden. Evolutionsteorin har svagheter, erkänner de - men inte på den grundläggande kunskapsnivå som lärs ut till skolelever. Det behöver de dock inte längre rädas för efter skolstyrelsens senaste omröstning.

Alla var dock inte nöjda med skolstyrelsens tillägg:

“Through a series of contradictory and convoluted amendments, the board crafted a road map that creationists will use to pressure publishers into putting phony arguments attacking established science into textbooks,”
sa Kathy Miller, president för bevakningsgruppen Texas Freedom Network.

Debatten i USA har under senare år gått hett till mellan anhängare av kreationism (de som tror att vetenskapen bekräftar bibelns skapelseberättelse), intelligent design (de som menar att vetenskapen indikerar att det finns en intelligent design som skapat universum och inte en slump) och evolutionister - som menar att mänskligheten utvecklats genom evolution, och som i takt med att alternativa teistiska teorier uppkommit i många avseenden blivit allt mer militanta i att kombinera evolutionsteorin med ateism (där kan nämnas Richard Dawkins).

Här i Sverige är debatten om evolution kontra/jämte teistiska teorier knappt alls existerande - vilket förmodligen har att göra att Sverige är väldigt sekulariserat och att den kristna kyrkans roll är ytterst minimal för opinionsbildningen. Förespråkare för teistiska teorier finns dock; I Umeå driver Mats Molén sitt kreatonistiska skapelsemuseum, och skriver aktivt för den kreationistiska tidningen Genesis. Och fysik- och mattematikläraren Krister Renard i Uppsala, förespråkar något som lite förenklat förmodligen går i linje med intelligent design (ID), som han skriver en hel del om på sin websida Gluefox. I England finns The Faraday Institute, en organisation som menar att vetenskap och tro går mycket bra att förena - men som trots det diskvalificerar kreationism och ID som vetenskapligt legitima.

Sammanfattningsvis så är beslutet i Texas dock en seger för evolutionisterna - även om somliga evolutionister önskade att beslutet hade varit ännu tydligare. Det är dock likväl en seger eftersom det historiska mönstret ganska tydligt visar att det är evolutionisterna som vinner mark i de amerikanska skolorna och inte tvärtom. Något som dock inte indikerar att USA är på väg att bli lika sekulärt som Sverige - vilket ganska tydligt exemplifieras av den ateistiska gruppen Metroplex Atheists, som nyligen betalade för en något unik vägreklam i Dallas där texten löd: "Don't believe in God? You are not alone."

Något organisationens ordförande Terry McDonald förklarar att de gjorde för att visa isolerade ateister att de inte är ensamma där ute:

"It's to let those people who don't believe know that they're not alone and that there are a lot of groups that they can become involved in." sa McDonald.

Källor: Houston and Texas News Chron, New York Times

Se även tidigare inlägg:

Evolution kontra kreationism åter hett samtalsämne 20090122

Amerikaner splittrade gällande evolutionsteorin 20090126

Bush talar om sin bibelsyn 20081209

Religion i USA på tillbakagång
20090309

Politik och de mest ogillade religionerna i USA
20090218

Inga kommentarer: