måndag 6 juli 2009

Aftonbladet kommenterar Joe Bidens Saddam-kommentar

Aftonbladet har här en artikel som handlar om USA:s vice-president Joe Bidens uttalande, när han i helgen besökte Irak och där deltog i en ceremoni där ett antal amerikanska soldater svor eden för att bli amerikanska medborgare. Joe Biden kommenterade ceremonin som utfördes i ett av Saddam Husseins gamla palats med följande ord:

"– Vi gjorde det i Saddams palats och jag kan inte tänka mig något bättre. Den jäveln roterar i sin grav," skriver Aftonbladet.

I artikeln citerar Aftonbladet lite senare en norsk USA-expert som kommenterar Bidens uttalande:

"– Jag är överraskad över att Obama-administrationen använder så starka ord, säger USA-experten Henrik Thune vid Norska Utrikespolitiska institutet, till VG på nätet.

– Obama har tidigare varit tydlig med att det inte ska användas för starka ord i försoningsförsöken med den islamska världen. Vi minns till exempel hans tal i Kairo. Bidens tal är raka motsattsen, han använder ett "Texas-språk" som ger associationer till Bush-administrationen, säger Thune."


Att Joe Biden är stor i käften är knappast något nytt, och för en "USA-expert" så borde det inte komma som någon överraskning. Det vore intressant att veta vilka associationer han får till "Bush-administrationen"? Bush skulle aldrig ha sagt så där (och om han gjort det så gissa om det hade blivit skriverier) - hans vice-president Dick Cheney skulle möjligtvis ha kunnat säga så, men varit smart nog att inte göra det. Och Condolezza Rice, Colin Powell och de andra i Bush-administrationen skulle aldrig ha kommit i närheten av ett sådant språkbruk.

Själv är jag ingen större fan av Joe Biden (och att Obama valde honom som vice-president säger också en del om Obama), men det här var en av hans roligare (och mer lämpliga) kommentarer, och jag tror inte att någon irakier tog illa upp (de är nämligen ganska bra på att själva använda starka uttryck).

Aftonbladet diskvalificerar dock Bidens språkbruk och menar att det går stick i stäv med Obamas ambitioner att verka för försoning, och skriver:

"Vicepresident Joe Biden firade den amerikanska nationaldagen i Saddam Husseins gamla palats i Irak. Det gjorde han genom att håna och häckla den döde diktatorn i grova ordalag. Något som rimmar illa med Obamas försök att skapa försoning med den muslimska världen."

Johan Ingerö, på vars blogg jag hittade länken till artikeln i Aftonbladet, kommenterar dock tidningens kommentar med följande ord:

"Tydligen anser tidningen att Saddam Hussein var representativ för alla muslimer och att den muslimska världen definitionsmässigt skulle ogilla påhopp på den döde diktatorn. Så långt tror jag inte att Sverigedemokraterna någonsin gått.

Noterbart är att Aftonbladet inte har något muslimskt exempel på missnöje med Bidens uttalande. Istället åberopas en så kallad USA-expert från Utrikespolitiska institutet...i Norge.

Låt oss hoppas att inga statsledare i framtiden säger något taskigt om Hitler. Aftonbladet kommer att ta det som ett tecken på akut EU-fientlighet."


Se även tidigare inlägg:

Joe Bidens temperament gör honom äntligen lite nytta 20090704

Inga kommentarer: