tisdag 7 juli 2009

Rick Perry: verklighetens superguvernör

Även om Arnold Schwarzenegger skämtsamt kallats för "the governator", så framstår det ganska tydligt att han är guvernör för en delstat som inte ens en Terminator-guvernör klarar av att styra. Hans period är dessutom begränsad till 2 mandatperioder, vilket innebär att han heller inte kan säga "I´ll be back" - Schwarzenegger tillhör därför en skara av Republikanska guvernörer som lämnar scenen, åtminstone som guvernörer. Sarah Palin har nyligen hoppat av sin första period som guvernör i Alaska, Mark Sanford i South Carolina kanske inte kommer att avgå, men efter otrohetsskandalen så lär han inte bli långvarig i politiken. Minnesotas Republikanske guvernör Tim Pawlenty får visserligen om han vill ställa upp i val för en tredje guvernörsperiod, men har sagt att åtta år är tillräckligt för vem som helst. Och Charlie Crist i Florida har förklarat att han kommer att försöka bli amerikansk senator istället för att fortsätta som guvernör.

Det finns dock en Republikansk guvernör som ämnar ställa upp till val för en tredje period, och en guvernör som också är en populär sådan - guvernören är Rick Perry, han som tog över guvernörsämbetet i Texas efter att George W. Bush lämnade posten för att ställa upp som presidentkandidat.

“You know, eight years is probably enough to be governor of Minnesota. Four years may be enough to be the governor of Alaska. My deal is I still enjoy my job a great deal,” sa Rick Perry i en kommentar kring sina Republikanska kollegor.

Texas är USA:s andra största delstat, med en ekonomi bättre än övriga nationen - något som ger Texas goda möjligheter att påverka nationens framtida politik, vilket också är en orsak till att han kommer att få kämpa för att behålla guvernörstiteln:

“I feel we are influencing the national debate from the bully pulpit of the governorship of Texas. If it wasn’t a great and influential job, I wouldn’t think there’d be many people desiring to hold it, but there never seems to be a lack of people desiring to hold it” sa Perry, som i det Republikanska primärvalet nästa år kommer att utmanas av senator Kay Bailey Hutchison, och som senare i det allmänna valet troligen kommer att utmanas av Demokraten Tom Schieffer.

Om Rick Perry skulle vinna en tredje period så vore det unikt i Texas historia. Senator Kay Bailey Hutchison är dock en formidabel motståndare, som representerar den mer moderata falangen av det Republikanska partiet, en falang som under senare år växt sig starkare i Texas. Hutchison röstade exempelvis för president Obamas stimulanspaket, något som Rick Perry motsatte sig. Nästa år får vi se hur det går för Rick Perry.

Källor: Houston Chronicle, Time

Se även tidigare inlägg:

Guvernör Rick Perry står upp för Texas oberoende 20090415

Inga kommentarer: