torsdag 12 maj 2011

Fler hot mot kristna i Pakistan

Hoten och attentaten mot kristna runtom i muslimvärlden fortsätter. Bortsett från händelserna i Egypten så är den svåra situationen för kristna i Pakistan oförändrad.

Här är en artikel om en psykiskt sjuk son i en kristen familj, i staden Chichawatni i den pakistanska Punjab-provinsen. I omkring sex år har den 25-årige mannen - Babar Masih - lidit av impulsiva vredesutbrott, och har haft ovårdat språk och inte brytt sig om saker som mat eller kläder. Enligt uppgifter vandrade han vid en moské och pratade högt, när en imam kom ut ur moskén som ska ha hört honom uttalat smädelser mot Mohammed. En folkpöbel samlades sedan utanför hemmet hos den kristna familjen och krävde att sonen skulle utelämnas så att han kunde dödas för att han hädat. Familjen tillkallade polis som förde in mannen i en polisbil, när pöbeln såg det sprang de efter bilen för att få tag i mannen - vilket dock gav familjen möjlighet att fly från sitt hem och gömma sig på annan plats. Av polisen åtalades mannen sedan i enlighet med Pakistans hädelselag för att ha förolämpat religiösa känslor. Brodern till mannen, som tillsammans med familjen alltså flytt förklarar att de nu är rädda för att återvända hem:

“I want to go back home,” he said. “We have business there, and we don’t want to leave the place, but we fear that the people will attack us. We do not have any idea how to respond in this situation.”


Här är också en annan artikel om en muslimsk affärsman som använde hädelselagen för att sätta dit en kristen konkurrent vid namn Gulzar Masih. Sonen till denne hittade en bränd sida av en koran i affären, och konkurrenten började då ropa ut att det var Gulzar och dennes son som bränt sidan - de tvingades fly från staden och muslimsk hop höll på att bränna ner affären, vilket dock hindrades av pakistansk polis, som emellertid inte åtalade någon för mordbrand.

Den katolske prästen fader Javed Gill, vid Saint Peter Catholic Church in Abbotobad (staden där Bin Ladin dödades) förklarar att dessa incidenter blir allt vanligare:

“The abusive use of the blasphemy law has increased in the past few years,” he lamented. “The issue must be addressed. Unfortunately, extremist elements are becoming stronger in our society.”


Dessa händelser handlar alltså inte om ett statligt förtryck uppifrån-och-ner, där en liten minoritet förtrycker den stora massan (eller en minoritet), så som varit fallit i så många diktoriska arabländer - det handlar om - inte alla - men en stor folkligt förankrad grupp som anser att kristna ska leva i total underkastelse under sina muslimska herrar. Dessa har ingen djup eller avancerad teologi - däremot läser de Koranen bokstavligt, ungefär på samma sätt som kristna fundamentalister i USA (och Sverige) läser bibeln bokstavligt. Skillnaderna i vilka slutsatser de olika grupperna drar är dock markanta, vilket också är en del i debatten om islam som inte bör förglömmas.

Se även tidigare inlägg:

Islamister i Bangladesh hotar med jihad om barnäktenskap förbjuds 20110424

Inga kommentarer: