lördag 14 maj 2011

Newt Gingrich pålyser presidentkandidatur

2011-05-12 (Obs: Blogger har krånglat - och de senaste dagarnas inlägg har delvis försvunnit, varför jag här återpublicerar detta, och några andra, i en viss oordning. Alla förlorade inlägg gick dock tyvärr inte att återställa.)

Representanthusets fd talesman Newt Gingrich, pålyste idag att han tänker ställa upp i presidentvalet 2012 - här är videon:



Newt Gingrich kommer att driva sin kampanj tillsammans med sin hustru Callista, och hon kommer också att spela en stor roll i kampanjen. Dels pg a det hon betytt för Gingrich, och dels för att hon är hans tredje hustru - vilket är kontroversiellt i somliga konservativa kretsar - hon är dessutom en kvinna han hade en utomäktenskaplig affär med när han var kvar i ett tidigare äktenskap, och det samtidigt som han ville få Bill Clinton ställd inför riksrätt för sin affär med Monica Lewinsky. Mycket har dock hänt sedan dess - Gingrich verkar uppriktigt ha konverterat till katolicismen, och verkar vara en mycket mognare person än den han var på 1990-talet. Om det sedan hjälper honom återstår att se.

MSNBC har här ett inslag om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här har New York Times en mycket bra artikel om Gingrichs kandidatur.

Jag anser själv inte att Gingrich vore den ultimata kandidaten - dels på grund av hans i grunden buffliga personlighet, och dels pg a att jag tror att han kommer att få det svårt (svårare än en del andra) att besegra Obama. Vad jag däremot gillar med Gingrich är att han dels under 1990-talet satte käppar i hjulen för i princip allt som var märkt av Al Gore, att han konverterat till katolicismen, samt hans stora intresse för historia. Newt Gingrich är inte min favoritkandidat, men republikanerna har tyvärr ingen häftig speluppställning att erbjuda inför 2012 - och Gingrich måste därför sägas tillhöra den bättre halvan av de tänkbara republikanerna.

Se även tidigare inlägg:

DN beskriver de republikanska presidentkandidaterna 20110421 (En artikel där DN får väldigt mycket om de republikanska kandidaternas religiösa tillhörighet fel - inklusive gällande Newt Gingrich)

Newt Gingrich for President? 20110328 (En analys av John Gustavsson om Gingrichs möjliga presidentkandidatur)

Newt Gingrich på katolsk TV om sin nya film 20100507 (Gingrich som sin dokumentärfilm om påve Johannes Paulus II, om sin tro, sitt liv, politik et c - en sevärd intervju för den som vill lite inblick i vem Gingrich är)

Inga kommentarer: