lördag 7 maj 2011

Michael Moore om Bin Ladins död

Michael Moore talar här om Bin Ladins död och beklagar att denne avrättades istället för att ställas inför rätta, och att administrationen inte säger som det var: att man åkte dit för att helt enkelt döda honom:



Vad de här människorna inte förstår är att USA inte agerar mot terrorism som man agerar mot brottskarteller inom landet. USA agerar mot Al Qaida som man agerar i ett krig - där man spårar och dödar fienden. Jämförelsen med Nazityskland haltar. De nazister som släpades till rättegång gjorde det när kriget var slut. Medan kriget pågick dödades däremot en mängd nazister i olika ställningar. Kriget mot Al Qaida pågår fortfarande, och helt oavsett maktpositioner så har vare sig Al Qaida eller USA viftat med vit flagg.

Det riktiga problemet i sammanhanget är således inte det, utan det faktum att Obama (åtminstone en gång i världen) övergav termen "kriget mot terrorismen", även om han i praktiken fortsatta agera så. Om Obama däremot hade backat klockan på riktigt, och beslutat att USA nu skulle hantera Al Qaida som ett vanligt brottssyndikat, då hade Bin Ladins eliminering (åtminstone i teorin) varit mer problematisk.

Se även tidigare inlägg:

Cindy Sheehan avfärdar Bin Ladins död 20110503

Inga kommentarer: