söndag 8 maj 2011

Demokratirörelsen i mellanöstern överglänser Al Qaida

Usama Bin Ladins död har fördömts av somliga grupper - överlag präglas dock mellanöstern idag i betydligt större utsträckning av demokratirörelsen än av Al Qaidas ideologi - något Fox News här rapporterar om:



Att demokratirörelsen är vad som för närvarande tycks locka mest i mellanöstern är bara positivt. Men militant islam är inte en modefluga som kommit för att lika snabbt gå - det är en ideologi som i olika former funnits under hela muslimvärldens historia, och även i tider när mellanöstern inte behärskats av ledare med trohet till islam (oavsett om det gällde europeiska ockupationsmakter eller senare inhemska sekulära härskare), så har islamistiska grupper likväl lyckats överleva och växa sig starka för att sedan bida sin tid och ta chansen när den väl kommer.

Det är en ideologi mycket starkare, mycket äldre och mycket mer tidsanpassningsbart än såväl nazismen som kommunismen var. Och även om denna militanta ideologi hamnat i skymundan pg a de pågående demokratirörelserna, så finns den fortfarande där. Demokratirörelserna är såväl nödvändiga som önskvärda, men de markerar inte slutet för militant islam, lika lite som Bin Ladins död gör detta. Vilket är viktigt att komma ihåg för att misstag som tidigare begåtts i historien inte ska återupprepas.

Se även tidigare inlägg:

Netanyahu om Bin Ladins död och Fatah och Hamas allians 20110507

Inga kommentarer: