fredag 6 februari 2009

Kan Michael Steele bli Republikanernas nya vägbrytare?

Den svarte katoliken Michael Steele som nyss valts till den Republikanska styrelsekommitténs nya ordförande har av många analytiker betecknats som en moderat Republikan. I en mycket läsvärd artikel på Real Clear Politics skriver dock Bob Beckel att skenet bedrar.

Michael Steele är enligt författaren inte moderat. I alla fall inte om ordet moderat betecknar någon som befinner sig i mitten av det politiska spektrumet och någon som är beredd att kompromissa med sina egna övertygelser för att blidka grupper inom det andra partiet.

Steele är pro-life - en fråga han dock inte gjorde någon stor sak av när han kampanjade i sin abortvänliga hemstat Maryland. GOP ser honom dock som en person som kan styrka pro-life rörelsen - något som vid ett första ögonkast och i ljuset av Demokraternas stora seger i höstats kanske inte ter sig som något vinnande koncept, men skenet bedrar även i detta avseende. Katoliker är överlag väldigt skeptiska till abort - katolska kyrkan är dessutom det största "samfund" i USA. Därtill är majoriteten av latinoameriker katoliker. I höstens val vann Obama en majoritet av dessas röster - men inte pg a att han var för abort, utan pg a att Republikanernas betydligt hårdare syn på latinoamerikansk invandring skrämde bort dessa väljare. Lationamerikanerna som röstade med över 40% på Bush 2004, är därför en väljargrupp som inte alls ligger säkert i Demokraternas händer, och som Steele kommer göra allt för att nå.

Steele kommer förstås också att försöka nå ut till svarta på ett nytt sätt - en inte helt enkelt uppgift när Demokraterna nu tillsatt nationens första svarte och till skyarna prisad president. Men den finns en väljargrupp svarta som Steele kommer att rikta in sig på - nämligen den grupp han själv tillhör; En stadigt växande svart medelklass med entreprenörsanda, som inte haft det lätt men med stark vilja och stor beslutsamhet arbetat sig upp dit de nu är. Dessa svarta är skeptiska till Demokraternas minoritetspolitik som nästan exklusivt gynnar fattiga svarta amerikaner. Och många framgångsrika svarta menar att precis samma möjligheter som fanns för dem också finns för andra fattiga svarta, som dock blivit alltför beroende av regeringen och därför saknar drivkraften att bryta sig fria från "den-stackars-förtryckta-svarta-mentaliteten". En attityd det skulle vara mycket svårt för en vit politiker att konfrontera utan att riskera att bli utmålad som rasist - men som en svart man som Steele, som fått arbeta hårt för att komma dit han är, kan bemöta utan att rädas.

Steele är också en stark anhängare till marknadsekonomi - vilket torde tilltala fiscal conservatives i båda partierna. Han motsatte sig Bushs bailout på 700 miljarder dollar, och motsätter sig också Obamas stimulansplan. Däremot vet han att det i nuvarande läge inte är fördelaktigt att gå emot en enormt populär president. Steele hävdar dock att Obamas popularitet en dag kommer att sjunka och när den gör det - skriver Bob Beckel - "expect Steele to go after the president with a vengeance."

Om Steele lyckas göra alla dessa saker som artikeln beskriver så finns det stora möjligheter för Republikanerna att göra en rejäl come-back. Men givetvis kommer Demokraterna inte att sitta stilla och rulla tummarna. Och helt oavsett hur Obama lyckas driva den politiska processen i Washington, så är en sak säker - och det är att Obama förmodligen är världens idag bästa valkampanjare, som vet hur man vinner ett val. Men, det kanske Steele också gör. Det ska därför bli intressant att fortsätta följa hans framtida förehavanden.

Se även tidigare inlägg:

Michael Steele blir det Republikanska partiets nya ordförande 20090131

Inga kommentarer: