torsdag 5 februari 2009

Stimulanspaketet förfinas

Efter en halv veckas förhandlingar har Senaten nu gjort såväl förändringar som tillägg till President Obamas stimulanspaket som förra veckan godkändes av Representanthuset. Igår kväll röstades ett förslag igenom som ska ge husköpare 15 000 dollar i skattesänkning, för att på så sätt stimulera husmarknaden. Det är en seger för Republikanerna i Senaten, som redan innan förhandlingarna började menade att finanskrisen hade orsakats på bolånemarknaden och att det också var denna marknad man behövde inrikta sig på för att skapa stabilitet.

Senaten lättade också på det fackföreningsstödda förslaget att bara amerikanskt järn och stål skulle få användas i projekt finansierade av stimlanspaketet. Den Republikanske senatorn John McCain från Arizona, som i höstats förlorade valet mot Obama, försökte få hela den sk "Buy-American"-akten utraderad från stimulansförslaget. Det misslyckades dock med 31 röster mot 65. President Obama tyckte dock att det hela var bekymmersamt och i avtalet betonades därför att internationella handelsavtala USA anslutit sig till inte skulle brytas.

Republikanerna som ansett att stimulanspaketet var alldeles för stort och att alldeles för lite pengar satsats på skattesänkningar lyckades dock inte få med sig presidenten på det spåret, som bestämt förklarade att de som tror att skattesänkningar enbart kan rädda ekonomin ger eko av "the very same failed economic theories that led us into this crisis in the first place, the notion that tax cuts alone will solve all our problems. I reject those theories and so did the American people when they went to the polls in November and voted resoundingly for change,"

Många förhandlingar återstår dock i ett förslag som Demokraterna vill kunna få klart för Obama att signera i slutet av nästa vecka. Med tanke på Republikanernas stora underläge i Senaten, så har de dock fått betydligt mer att säga till om än många tidigare förväntade sig. Det på grund av en stark enhet inom partiet - men också på grund av en president som uppfyller sitt löfte att arbeta bipartisanskt (enligt Republikanerna i motsats till Nancy Pelosi och Demokraterna i Representanthuset).

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

EU protesterar mot "Buy American"-sektion i stimulanspaketet 20090204

CNN kommenterar stimulansförhandlingarna i Senaten 20090203

McCain talar om stimulanspaketet 20090202

Varför Republikaner motsätter sig Obamas stimulanspaket - del 2 20090202

Senatorer diskuterar stimulanspaketet 20090201

Varför Republikaner motsätter sig Obamas stimulanspaket - del 1 20090201

Obama - videovecka 2 20090131

Representanthuset godkänner Obamas stimuleringspaket 20090128

Obama möter Republikanerna i Kongressen 20090128

Republikaner invänder mot Obamas stimuleringspaket 20090125

Obama - videovecka 1 20090125

Inga kommentarer: