lördag 7 februari 2009

Vice-president Biden talar på säkerhetskonferens i München

Medan President Obama har fullt upp med stimulanspaketet på hemmafronten har vice-president Biden deltagit i en säkerhetskonferens i München där han förklarade den nya USA-administrationens utrikespolitiska mål och metoder inför en förväntansfull internationell audiens.

Gällande Irans kärnkrafts/kärnvapenambitioner förklarade Biden att USA var redo att samtala med Iran, men att de skulle agera för att isolera och pressa Iran om de inte överger sina kärnkraftsambitioner och inte slutar stödja terrorism. Han förklarade också att trots att USA skulle göra allt för att förhindra valet mellan krig och farorna med att inte göra något alls, så fanns fortfarande alternativet till förebyggande anfall om detta ansågs nödvändigt för att förhindra att en riktig kris uppstod.

Han talade också om relationerna med Ryssland och förklarade att USA och Ryssland borde samarbeta i kampen mot talibanerna och al-qaida, men förklarade samtidigt att skulle komma att ha fortsatta meningsskiljaktigheter med Moskva gällande exempelvis Georgien.

Han förklarade också att USA skulle fortsätta att utveckla det missilförsvar som kritiserats av Ryssland för att stå emot en växande iransk kapacitet för attacker.

Men han manade också Europa att ta ett större ansvar och förklarade att USA skulle stänga Guantanamo, men att USA:s allierade måste arbeta tillsammans, och ett sätt att göra det var att ta ansvar för några av de terrorister som finns på Guantanamo.

I jämförelse med Bushadministrationens syn på dessa frågor framstår inte den nya Obama-administrationens förhållningssätt skilja sig märkvärdigt mycket. Precis som fallet historiskt nästan alltid varit vid amerikanska presidentövergångar. Något såväl europeér som amerikaner har en tendens att lätt glömma bort.

Källa: Yahoo News

Se även DN

Inga kommentarer: