lördag 2 maj 2009

Arlen Specters avhopp splittrar Republikanerna

Den Republikanske senatorn Arlen Specters avhopp och partibyte splittrar - kanske inte helt oväntat - Republikanerna. Somliga anser att Specter är och alltid varit en RINO (Republican in Clothes Only) och därför gör lika gott i att dra. Andra menar att detta visar hur snävt och extremt ideologiskt det Republikanska partiet håller på att bli.

Till dem som förkastade Arlen Specter var tex Andy Roth, från den ekonomiskt konservativa organisationen Club for Growth som sa:

"Arlen Specter is the epitome of everything voters have come to hate about the Republican Party."

"Arlen Specter makes case for term limits,"
sa Mike Huckabee.

På andra sidan, ställde sig de Republikaner som faktiskt ansåg att utvecklingen visade hur snett Republikanerna börjat gå. David Frum kommenterade saken med orden:

"For years, many in the conservative world have wished for an ideologically purer GOP. Their wish has been granted. Happy?"


Och den Republikanske senatorn Olympia Snowe från Maine sa:

"You haven't certainly heard warm, encouraging words about how [the GOP] views moderates."


Arlen Specter själv förklarar att han byter parti pg a att Gop inte längre representerar "Ronald Reagans breda tält" som fanns när han först blev senator 1980. Specter betraktas dock av många analytiker som en person som främst fattar sina beslut i förhållande till hur valvinden blåser. Och med ett alltmer ideologiserat Republikanskt parti, så var chanserna för honom att återväljas till en ny period i Senaten väldigt liten om det var de Republikanska rösterna han hoppades på. Ett nytt parti hoppas han ska ge honom större möjligheter.

För Republikanernas del är Arlens avhopp dock en enorm förlust - och Demokraterna närmar sig nu de 60 platser i Senaten de behöver för att göra sig själva immuna från Republikanska filibusters (dvs utdraget, oändligt schackande i Senaten som i värsta fall kan dra ut på omröstningar i det oändliga). I Minnesota fortgår den juridiska kampen mellan Demokraten Al Franken och Republikanen Norm Coleman, där allt dock (inklusive Minnesotas väljares åsikt om saken) tyder på att Coleman kommer att tvingas ge sig. Om/när så blir fallet, så har Demokraterna tillsammans med Specters plats - de 60 platser de behöver.

Källa: Wall Street Journal

Se även tidigare inlägg:

Republikansk senator byter parti
20090428

Inga kommentarer: