onsdag 6 maj 2009

Hundratusentals flyr den upptrappade konflikten i Pakistan

Konflikten med talibanerna i Pakistan trappas upp. De dåliga nyheterna är att det tidigare slutna fredsavtalet - där regeringen röstade igenom shariah-lagar i hopp om att talibanerna skulle lägga ner vapen, inte höll. Talibanerna lade inte ned sina vapen. De goda nyheterna är att Pakistan nu börjar ta upp kampen på större allvar, och att USA även pressar dem hårt att göra detta. USA vill se talibanerna besegras, inte att Pakistans regering ska förhandla med dem.

Upptrappningen av konflikten har dock gjort att en halv miljon människor nu befinner sig på flykt. MSNBC har här ett inslag om flyktingströmmen:



För mer information om konflikten med Pakistans talibaner rekommenderas följande artiklar:

The Battle for Control of Pakistan - En artikel i Der Spiegel, om talibanernas, den pakistanska - och den amerikanska regeringens perspektiv på konflikten.

Porous Pakistani Border Could Hinder U.S. - En artikel I New York Times om gränsen mellan Afghanistan och Pakistan som hindrar USA-styrkorna, men en gräns som för talibanerna i princip är icke-existerande, men som likväl skyddar dem från amerikanerna.

Se även tidigare inlägg:

En flickas öde i Afghanistan 20090424

Richard Holbrooke varnar för Talibanernas frammarsch i Pakistan 20090422

Talibaner vill införa sharia i hela Pakistan
20090421

Inga kommentarer: