söndag 1 maj 2011

Fred Karger - GOP:s möjliga gay-president

61-årige Fred Karger från Kalifornien beslöt förra året att ställa upp i det republikanska primärvalet. Karger stödde 2008 Hillary Clinton men är i grunden republikan och har varit kampanjrådgivare åt såväl Gerald Ford, Ronald Reagan och George Herbert Walker Bush. Han är dock bekymrad över partiets högervridning och motstånd mot homosexuella.

Karger själv är homosexuell och en känd gay-rättsaktivist från sin delstat. Hittills har hans försök att uppmärksammas i de högre republikanska kretsarna varit begränsade trots att han var den förste av alla republikaner att pålysa att han på allvar tänkte ställa upp 2012.

Här intervjuas Karger, som besökt en mängd delstater, på MSNBC i mitten av april där han berättar om sig själv och sin valplattform:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Tim Mak på FrumForum skriver idag också här en artikel om Karger, där dennes chanser dock bedöms som små. Inte i första hand för att han är gay, utan för hans tama kommentarer till andra väldigt viktiga frågor. Karger saknar en valplattform och en seriös presidentkandidat som inte kan ge en kommenterar på kongressman Paul Ryans budgetförslag är inte mogen uppgiften. Vilket förmodligen stämmer - men gay-frågor verkar onekligen också vara hans nyckelfråga, och vad han verkar vilja är inte främst att vinna Vita Huset (vilket han verkar förstå verkar långsökt) men att stoppa kandidater som Mitt Romney - vars mormonska kyrkas starka motstånd mot gay-äktenskap är något Karger motsätter sig.

Karger hoppas på att få delta i de första republikanska primärvalsdebatterna som hålls i South Carolina denna månad. Men för att få göra det måste han, bortsett från avgiften han nämner ovan, ha minst 1% väljarstöd i 5 olika opinoinsmätningar - hittills har han fått det bara i en mätning.

Fred Kargers chanser tycks således vara väldigt små. Likväl var han den förste officielle republikanske presidentkandidaten inför 2012 - och den som vill kan utforska hans kampanjsida här.

Se även tidigare inlägg:

Svarta bryter med Obama över gay-äktenskap 20110404

GOP alltmer öppet för homosexuella och mormoner 20100908

Inga kommentarer: