söndag 8 maj 2011

FtN: Kerry och Rumsfeld om Bin Ladins död

Ämnet för veckan är självklart givet. Senator (och fd presidentkandidat) John Kerry och förre försvarsminister Donald Rumsfeld talar här med Bob Schieffer om Usama Bin Ladins död.

Jag är verkligen ingen anhängare av John Kerry, men han säger en vettig sak i sitt resonemang, att man måste komma ihåg att Pakistan likväl har samarbetat med USA i många avseenden i kampen mot terrorismen. Det är sant. Och även om Pakistan är fullt av motsägelser, så bör de senaste händelserna inte leda till alltför snabba och drastiskt ogenomtänkta beslut. Pakistan må (omedvetet) ha härbärgat Bin Ladin - men Pakistan är också det land där Benazir Bhutto valdes till premiärminister, och USA måste vara väldigt försiktiga så att de angriper de element i Pakistan som bör angripas, men inte de som uppriktigt står på USA:s sida. Kerry försvarar också Navy Seals dödande av Bin Ladin.

Donald Rumsfeld inleder med att förklara att operationen mot Bin Ladin skötts mycket professionellt - och att Obama gjorde rätt. Han förklarar också att de tuffa förhör brukades under George W. Bushs presidentperiod fungerade och gav essentiell information om Al Qaida (han förklarar också något som även jag tidigare missat: nämligen att det var CIA som bedrev de "tuffa förhören" och att detta inte skedde på Guantanamo). Han förklarar också att Justitiedepartementets utredning av CIA-agenterna som skötte förhören är ytterst olyckligt. Dessa agenter agerade utifrån USA:s presidents direktiv, enligt vad Justitiedepartementet hade godkänt. Och att göra som Eric Holder nu gör, är förskräckligt och sänder kalla kårar inte bara inom underrättelsetjänsten utan även inom militären, som måste vakta så att inte deras egen regering hugger dem i ryggen. Tänk om nästa regering, förklarar Rumsfeld, beslutar att utreda det beslut som Obama fattat, om att gå in i Pakistan och skjuta Bin Ladin. Det vore naturligtvis ohållbart. Rumsfeld förklarar att han håller med i vad John Kerry tidigare sagt, Navy Seals gjorde rätt och det är nu dags att lämna det och gå vidare.

Här är Face the Nation:



Se även tidigare inlägg:

En analys av Obamas betydelse för Bin Ladins död 20110508

---------------------

FN vill granska Bin Ladins död 20110507

Inga kommentarer: