tisdag 3 februari 2009

Obama utser Republikan till ny handelsminister

President Obama har nominerat den Republikanske senatorn Judd Gregg från New Hampshire till posten som handelsminister - en post han tidigare hade nominerat New Mexicos guvernör Bill Richardson till. Denne hoppade dock av förra månaden på grund av en pågående utredning om hur han hanterat olika kontrakt i sin hemstat. Det tvingade Obama att hitta en ny kandidat till posten, och efter ett tips från Senatens majoritetsledare Harry Reid - som tipsade Rahm Emanuel som i sin tur meddelade Obama - så tog Obama kontakt med den Republikanske senatorn Judd Gregg.

Valet av Gregg, väckte bland somliga Demokrater förhoppning om att New Hampshires Demokratiske guvernör John Lynch skulle kunna utse en Demokrat att överta Senator Greggs senatsplats. Gregg förklarade dock att han skulle tacka nej till jobbet om han inte efterträddes av en Republikan och sa:

“I have made it clear to the Senate leadership on both sides of the aisle and to the governor that I would not leave the Senate if I felt my departure would cause a change in the makeup of the Senate,”

Somliga Demokrater har sagt att de vill se Gregg efterträdas av en Demokrat - men president Obama å sin sida dock sagt att det är viktigare att bygga en bipartisansk regering än att Demokraterna ges total majoritet i Senaten (i nuvarande läge har Demokraterna 58 platser i Senaten, och om den utdragna konflikten i Minnesota löser sig så kommer de förmodligen att få 59 platser. Om Senator Judd Gregg då skulle ersättas av en Demokrat så skulle Demokraterna ha de 60 platser som behövs för att bil immuna mot Republikanska filibusters och Republikanerna skulle då - åtminstone i teorin - inte ha något alls att säga till om). New Hampshires guvernör förklarade också att han förstod Greggs argument och det inte vore rätt mot väljarna att ersätta Gregg med en Demokrat.

Judd Gregg har gott anseende i affärsvärlden och prisas för sin budget expertis. Under valkampanjen var han dock ingen vän av Obama, och kallade Obamas spenderingsförslag för “the Obama spend-o-rama.” Och på en valkampanj i New Hampshire förklarade han: "We don’t need any more Democrats as president of the United States. We had enough when we had Bill Clinton.”

Nu tycks broar dock byggas och om Judd Gregg tackar ja till posten så kan det stilla lite av misstänksamheten mot President Obama som finns bland ekonomiskt konservativa (fiscal conservatives) och hjälpa Obama i ambitionerna att bygga en bipartisansk regering.

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Bill Richardson avsäger sig nomineringen till handelsminister 20090104

Inga kommentarer: