fredag 6 mars 2009

Bloggning om antisemitism, islamofobi och uppochnervända perspektiv

Dick Erixon uppmärksammar på sin blogg en artikel av Christopher Hitchens, där denne skriver att en FN-resolution försöker kriminalisera åsikter som går i stäv med islam. Erixon citerar följande stycke av Hitchens:

"Och det är så kallade moderata muslimer, inom organisationen Islamska konferensen, som av Förenta Nationerna kräver att islam … ska skyddas från varje form av kritisk granskning. Även om formuleringarna är anpassade till språkbruket för mänskliga rättigheter avser FN-resolution 62/154 om “Förtal av religioner” att inte stärka mänskliga rättigheter utan skydda idéer och uppfattningar från granskning som stämplas som “kränkande”."

Exempelvis uttrycker paragraf 5: “djup oro för att islam ofta och felaktigt associeras med brott mot mänskliga rättigheter och terrorism”, medan paragraf 6 “noterar med djup oro en intensifierad kampanj där religion förtalas och muslimska minoriteter utpekas etniskt och religiöst efter de tragiska händelserna 11 september 2001.”


Erixon själv skriver senare:

"Förenta Nationerna används alltså som ett verktyg av fundamentalister för att avskaffa medborgerliga fri- och rättigheter i västvärlden.

Och vad gör Europas regeringar? Du bugar och tackar för de intressanta förslagen."


Överdrivet?

Johan Ingerö uppmärksammar på sin blogg den 3 mars bojkotten mot hur svenska politiker förespråkar bojkotten mot den israeliska tennismatchen i Malmö. Ingerö skriver:

"Sedan en tid står det klart att Malmö är något av ett epicentrum för antisemitism i Sverige.

Israelvänliga demonstrationer har angripits med flaskor, stenar och raketer, vilket i minst ett fall har tolererats av polisen. Stadens högsta politiker, den tvåfaldigt brottsåtalade socialdemokraten Ilmar Reepalu, anser att israeliska tennisspelare - och enbart israeliska tennisspelare - ska portas från stora idrottsturneringar. Detta då deras närvaro stör kommuninvånare från Mellanöstern."


Han citerar sen ett stycke ur Sydsvenskan, som rapporterar om protesterna mot matchen och skriver:

"Vi kommer att kedja fast oss och gör allt vi kan för att stoppa matchen, uppger Omar Rihawi till DN. [...]

Mohanned Yousif, presstalesman för Stoppa Matchen, är optimistisk. – Vi hoppas att 10.000 ansluter till demonstrationen. Bussar har bokats i Stockholm, Köpenhamn, Göteborg, Helsingborg och Landskrona, säger han."


Sammanfattningsvis: kränk inte inte islam genom att vara kritisk, för det är islamofobiskt. Och för att förhindra sådana kränkningar så är det i allas intresse att fatta en FN-resolution som förbjuder dem. Upprör heller inte europeiska innevånare från mellanöstern genom att delta i sportevenemang med israeliska idrottsmän. För då riskerar du att mötas av tiotusentals demonstranter som kommer att försöka göra allt de kan för att stoppa matchen. Och du vet mycket väl hur otroligt besvärande en sådan situation skulle kännas för alla blyga svenskar som inget hellre vill än att ha lugn och ro och slippa besvärliga ställningstaganden.

Inga kommentarer: