måndag 9 mars 2009

Sunniter och shiiter visar enhet i Irak

I den irakiska staden Samarra - för längesedan huvudstad för de senare kaliferna i 800-talets abbasidiska kalifat - välkomnade nu sunniter en miljon shiitiska pilgrimer som kom från hela landet efter att av den shiitiske predikanten Muqtada Sadr uppmanats att ta sig till Samarra.

Lugnet vid ankomsten kan sättas i förhållande till samma plats för tre år sedan, när Al Qaida i februari 2006 bombade den gyllene moskén, och satte igång ett sekteristiskt inbördeskrig mellan de två religionsinriktningarna som dödade tiotusentals människor. Den här gången var skillnaden markant:

"This pilgrimage has exceeded all expectations," sa Samarras borgmästare Mahmoud Khalaf. "It serves the unity of Iraq."

Som tecken på detta förenade sig 5000 sunniter i bön med shiiterna och förkunnade unisont:

"Sunni and Shiite brothers, this homeland won't be betrayed,"

Även premiärminister Al-Maliki talade om en försoningsdag och sa:

"Today, we must reconcile again and this page of the bad history [should] be turned and [we must] not allow ourselves to remember it or to return to it," sa Maliki med anspelning på historien under Saddam Husseins styre.

Det förbättrade säkerhetsläget och de nya möjligheter som där följer i Irak, och som inte visade sig vid al Malakis valseger i januari - är en konsekvens av USA- och president Bushs konsekventa Irakpolitik, oavsett en skiftande amerikansk och en pessimistisk europeisk gnällretorik.Som Mitt Romney sa på CPAC: Det förbättrade läget i Irak har uppkommit inte pg a, utan trots - Obama. Till det påståendet kan sägas att det förbättrande läget i Irak har uppstått trots anti-krigsnegativisterna.

Bush hade rätt. De hade fel.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Valet i Irak skänker legitimitet till President Bush 20090203

Sarkozy besöker Irak 20090211

CPAC 2009 - del 9: Mitt Romney 20090228

Inga kommentarer: