tisdag 10 mars 2009

Resterna från valet 2008

Trots att det inte ens gått ett halvår sedan valdagen den 4 november 2008, så känns den tiden nu likväl väldigt avlägsen. I politikens värld tickar klockan nämligen snabbt. Med president Obama - som under sin första månad som president drev igenom nationens största stimulanspaket, och sedan dess lagt fram en jättebudget, och börjat - att i alla fall i viss mån - omdefiniera USA:s prioriteringar i världen, så känns president Bush - som för några månader sedan fortfarande syntes på tv varje dag i hela världen - nu som en del av historien. Men valet 2004 är inte helt över, och har sina rester hängandes efter sig.

I Minnesota står det fortfarande inte klart om Demokraten Al Franken eller Republikanen Norm Coleman blir delstatens representant i Senaten. Efter ett jämnt val, röstomräkningar och domstolsutslag, så leder Al Franken med 225 röster över Coleman. Al Frankens team började därför kalla honom för "Senator-Elect" (dvs tillträdande senator) - trots att det hela ännu inte är avgjort eftersom Norm Coleman överklagat och kräver att tusentals av de röster som pg a olika faktorer dömts bort från räkningen också tas i akt. En rättsprocess som kan dra ut till efter sommaren - och som tills frågan är löst därmed förnekar Demokraterna en viktig plats i Senaten, i deras strävan efter att nå full majoritet med 60 senatsplatser.

Och i Illinois bråkas det fortfarande om vem som verkligen ska tillträda president Obamas efterlämnade Senatsplats. Roland Burris - som tillsattes av den skandalomsusade och fd guvernören Rod Blagojevich som åtalas för att bl a ha auktionerat ut Obamas senatsplats mot mutor - har visat sig trassla in sig själv i ett eget nät av motsägelsefulla påståenden, vilket fått många - däribland Illinois nye guvernör Pat Quinn - att uppmana honom att avsäga sig Senatsplatsen. Burris - som är den ende svarte senatorn - och som också har ett starkt stöd bland svarta väljare, vägrar dock. Om han avgår, så återstår dock frågan hur en ny senator ska utses. Ett alternativ är att hålla ett specialval - vilket ger Republikaner en god chans att konkurrera om platsen, men något som Demokraterna som behärskar Illinois-kongressen dock motsätter sig, just pg a att det pg a skandalerna finns goda chanser att en Republikan faktiskt vinner.

Tills dessa tvister är lösta, så kommer resterna från valet 2008 att hänga kvar ett tag till. Och tills dessa tvister är lösta, så kommer Republikanerna i Senaten - trots sitt minoritetsläge - kunna utgöra en hörbar opposition mot Vita Huset.

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Illinois nye guvernör uppmanar Roland Burris att avgå 20090221

Blagojevich bad Burris om pengar 20090214

Al Franken blir Republikanernas nya hatobjekt 20090110

Al Franken går mot seger i Minnesota 20090106

Inga kommentarer: