söndag 6 juni 2010

Nationaldagspatriotism

Om jag förstått saken rätt så är det Sveriges nationaldag idag. Jag tror i alla fall att det är det, även om jag inte märkt minsta tecken på saken i den mellanstora svenska Norrlandsstad jag bor i. Dock hittade jag idag följande patriotiska klipp från ett amerikanskt te-party-möte. Ta en titt. Följande utspelade sig inte på den amerikanska nationaldagen, men för somliga amerikaner är USA värd att hedras alla dagar, inte enbart den 4:e juli:



Det stycke han sjöng var förstås en oftast glömd del av USA:s nationalsång The Star Spangled Banner. Eftersom det dock trots allt är Sveriges nationaldag idag, så tål det att påminnas om att vår svenska nationalsång också har en liknande oftast bortglömd vers:



Det finns vissa likheter, men ännu fler skillnader mellan amerikansk och svensk patriotism. Mannen i klippet från te-party-mötet är en av skillnaderna. Amerikaner har nämligen väldigt mycket att vara stolta över - vilket de också vet. Sverige har dock också - trots att vi inte deltagit i några krig vi längre anser vara värda att fira - likväl mycket att vara stolta över. Det är det dock väldig få som påminner om, t o m på den svenska nationaldagen.

Vad har då Sverige att vara stolt över?

Jag anser att det trygga svenska samhället är Sveriges primära nationalklenod. Trygghet bör inte bli en ursäkt för feghet, och social välfärd kan (i längden) aldrig upprätthållas med ekonomisk ansvarslöshet. Var gränsen mellan dessa saker går finns det gott om utrymme för våra respektive block och partier att debattera. Men gemensamt oavsett vilket block som regerar bör vara att värna den svenska tryggheten - en trygghet som i stor utsträckning kännetecknar det svenska arvet och den svenska identiteten.

Ett statligt skyddsnät fyller inte och kan heller inte fylla en människas alla behov. Däremot kan det tveklöst fylla vissa viktiga och primära behov. När dessa behov fylls så leder det till en tryggare befolkning och en tryggare kultur - vilket i sin tur är hjälp såväl för den egna befolkningen som för andras. Vår egen trygghet är uppenbar (gratis sjukvård, gratis skolgång, etc). Men vår trygghet har också betytt mycket för omvärlden. I tider av ideologiska och politiska stormar har Sverige blivit den fasta tillflyktspunkten för tusentals människor från andra länder och kulturer där den politiska friheten saknas. Den svenska tryggheten - och neutraliteten - har också gjort att Sverige sin ringa storlek till trots kunnat spela en stor roll i internationellt fredsarbete, på ett sätt som ideologiska stormakter inte kunnat göra.

Sverige och USA är skilda länder. Sverige hade aldrig kunnat göra allt gott som USA gjort för världen. Men vi kan, och har bevisligen gjort väldigt mycket som just vi kan göra pg a den punkt av trygghet (med dess många innebörder) som Sverige utgjort i decennier. Det är något vi kan vara stolta över - något vi bör värna (oavsett blocktillhörighet), och något som gör den svenska nationaldagen väl värd att firas.

Inga kommentarer: