lördag 6 november 2010

FN:s Human Rights Commission siktar åter in sig på USA

FN:s Human Rights Commission - som givetvis är ett löjligt skämt - pekar ut USA som en av de länder med störst brott mot mänskliga rättigheter. Här är en lång artikel om saken - och här har Fox News ett inslag om det hela:



Obama-administrationen har gett efter för detta råd - vilket gjorts i syfte att visa att USA inte är arrogant. Problemet med det är bara att USA -inte är arrogant- oavsett om man samarbetar med FN eller ej. Och helt uppenbart bryr sig det här rådet - i likhet med de länder Obama försökt "sträcka ut handen till" inte om att USA försöker vara ödmjukt.

Vad Obama-administrationen inte förstår är att stora delar av världens missnöje med USA inte beror på något som USA har gjort, utan på att omvärlden helt enkelt vill frånta USA dess makt, för att själva få makten. Det är den uråldriga maktkamp som genomsyrar mänsklighetens historia och som existerat inom varje nation och i slitningarna mellan varje imperium som någonsin existerat.

USA är idag inte lika hegemoniskt mäktigt som efter andra världskriget eller direkt efter kalla kriget - och en mängd länder skulle mer än gärna se hur USA fortsätter förfalla. Det gäller såväl länder som Iran som öppet deklarerar detta - som mer civiliserade europeiska länder, som måhända inte är lika öppet kritiska, men likväl mer än gärna vill ersätta den amerikanska hegemonin med "internationella avtal" och internationella organisationer (som typ FN).

En amerikansk presidents primära uppgift bör vara att motverka detta. Obama-administrationen har tyvärr gjort tvärtom. Men inte för att de i första hand är opatriotiska (Obama talar likt alla andra presidenter ofta om att USA är världens bästa land) - utan för att de är naiva. En naivitet USA dock inte har råd med. Och det är därför tur att många av nyvalda te-party-kandidaterna, i synnerhet Marco Rubio, axlar det ansvar Obama borde ha tagit- och tydligt tar USA:s unika roll i försvar på ett sätt som idag behövs, men som Obama aldrig gjort.

Se även tidigare inlägg:

Obama-administrationen rapporterar till FN om USA:s mänskliga rättigheter 20100830

Marco Rubios segertal 20101105

Inga kommentarer: