måndag 9 maj 2011

Tar "Deather"-anhängare över efter "Birthers"?

Två löjliga ord och två löjliga teorier. Den ena att Obama inte var född i USA - en konspirationsteori som nu en gång för alla verkar ha blivit avlivad, och orsaken till att det inte gjordes tidigare var att Obama inte tog den seriöst (ungefär samma orsak som Bush-administrationen sällan gick emot Truthers-konspirationsteorierna om att den amerikanska regeringen själva låg bakom 9/11-attacken). Den andra teorin, vars anhängare nu fått det anspelande smeknamnet "Deathers" har en annan sak de inte tror på: de tror inte att Usama Bin Ladin verkligen är död.

Hur långlivad den teorin kommer att bli återstår att se. Säkert kommer den att finnas kvar länge runtom i muslimvärlden (ungefär på samma sätt som andra teorier om såväl judiska världskonspirationer som att Bush låg bakom 9/11 fortfarande lever kvar där) - frågan är dock hur långlivad teorin kommer att bli i väst?

Det återstår att se. Bevisen för att Usama Bin Ladin faktiskt är död blir allt tydligare. Och det krävs en rent häpnadsväckande portion av såväl tro på konspirationer, som icke-tro på empiriska fakta för att lyckas med att inte tro på Bin Ladins död. Likväl har sådana röster höjts, av bland annat anti-krigsaktivisten Cindy Sheehan, som alltså skrev på sin Facebooksida efter beskedet:

I am sorry, but if you believe the newest death of OBL, you're stupid. Just think to yourself--they paraded Saddam's dead sons around to prove they were dead--why do you suppose they hastily buried this version of OBL at sea? This lying, murderous Empire can only exist with your brainwashed consent--just put your flags away and THINK!


Och konspirationsgurun Alex Jones (som också han driver en mängd tänkbara konspirationsteorier om Illuminati, Frimurarordern och att George W. Bush sprängde WTC) sa på sin radioshow:

My friends, this is a complete and total hoax. Where is the body?" Jones asked in another show. "My White House sources nine years ago, on record, confirmed that he had been killed and was frozen on ice."


John Avlon från CNN kommenterade konspirationstendenserna och sa:

"Unfortunately, you're going to have people who -- especially in today's politics and especially with the amplification that the Internet provides -- will embrace conspiracy theories on almost anything."


Han fortsatte med att förklara att det var väntat att dessa teorier skulle få fäste i mellanöstern, men att de får fäste också i USA förklarar han vara patetiskt:

"While it's entirely predictable that certain Osama bin Laden conspiracy theories would proliferate in the Middle East, because of some people who have a creative interest in those rumors ... the fact that such (bin Laden) conspiracy theories are anywhere in the American political spectrum is a little surprising and a lot pathetic,"


Att avslöja konspirationsteorier är av stor vikt eftersom sådana undergräver själva samhällsbygget. För några år sedan fick den sk truther-rörelsen (de som trodde att Bush låg bakom 9/11-attacken) insteg också här i Sverige. Att så kunde ske berodde förstås på att samhällsklimatet först hade präglats av stark anti-amerikansim och stark antipati mot Bush-administrationen. Ungefär på samma sätt som anti-israeliska och anti-judiska samhällsklimat i muslimvärlden gör att sionistiska konspirationsteorier som spreds av nazisterna, fortfarande har fäste på många håll i muslimvärlden, medan samhällsklimatet i te x Sverige överlag inte ger utrymme för sådant.

Det är således av största vikt att avslöja konspirationsteorier. Det får dock inte förväxlas med att kritiskt granska etablerade föreställningar. Det finns många etablerade föreställningar som en majoritet tror på men som bara en minoritet av dessa faktiskt tänkt på. Där bör kritik - om kritiken utgår från kunskap - alltid vara ett välkommet inslag i samhällsdebatten.

Skillnaden mellan en konspiratorisk kritik och en legitim sådan, är att den konspiratioriska kritiken mot saker och ting oftast utgår - inte från kunskap, utan från okunskap. De som menade att Bush låg bakom 9/11-attacken var helt enkelt okunniga om hur det amerikanska systemet fungerar (ärligt talat, en president är väldigt begränsad i sin makt: om han avlyssnar motståndarpartiet i hemlighet eller har sex med någon annan än sin fru i Ovala rummet så riskerar han riksrätt, och kan en president inte komma undan med sådana i sammanhanget "småsaker" så kan en president heller inte komma undan om denne på allvar legat bakom nationens största terrordåd). De som inte trodde att Obama föddes i USA utgick också de från de saker de -inte- hade kunskap om; dvs födelsecertifikatet som de själva inte hade sett, och därför inte trodde fanns.

Saklig kritik däremot tar sin utgångspunkt i kunskap. En sak jag själv med denna blogg försöker motverka är den allmänna svenska föreställningen om USA:s förre president George W. Bush - där det överlag råder en negativ uppfattning - en uppfattning som emellertid inte är baserad på kunskap, utan på just okunskap (kombinerat med fördomar och ideologisk dogmatism). Felaktiga föreställningar, i likhet med galna konspirationsteorier - baseras båda på okunskap, och kan och bör båda bemötas på samma sätt: med kunskap och upplysning.

Källa: CNN

Se även tidigare inlägg:

Cindy Sheehan avfärdar Bin Ladins död 20110503

Varför Obamas födelsebevis dröjde och birther-teorin föddes 20110501

-------------------

9/11-konspirationer populära i Sverige 20091101

The Obama Deception 20090822

Svensk Riksdagsman kräver sanningen om 9/11-attacken 20090511

Bush och 9/11 i en värld av konspirationer 20081219

Inga kommentarer: