onsdag 4 mars 2009

Demokrater manar till utredning om Bush

Demokrater i Senaten vill utreda i vilken mån och i hur stor utsträckning president Bush efter 9 11-attacken var beredd att använda sin exekutiva makt för att freda nationen på av konstitutionen. Därför vill de tillsätta en sanningskommission, och manar sina Republikanska kollegor att ansluta sig till idén. Republikanernas var är dock enkelt: glöm det.

"The idea that this so-called Truth Commission would somehow resolve the good-faith disagreements ... is just asking us to believe in the tooth fairy."
sa den Republikanske senatorn John Cornyn.

I måndags släppte justitiedepartementet tidigare hemligstämplade filer som förklarade att jurister inom Bushadministrationen veckorna efter 9-11 diskuterade att avlyssna telefonsamtal utan domstolstillstånd, Bush hade enligt filerna också makt att beordra militären att tillfångata misstänkta terrorister på amerikansk mark och behandla dem som fientliga kombatanter (dvs terrorister) utan tillgång till det vanliga rättsväsendet. Under sådana operationer så skulle militären ges rätten att ignorera det 4:e konstitutionstillägget, som syftar just till att förbjuda sådana handlingar. Den 23 oktober 2001 fick Vita Huset också ett annat förslag, nämligen att Bush skulle kunna strunta i det första konstitutionstillägget för att kunna driva kampen mot terrorismen effektivt.

Bakom de flesta av dessa förslag stod John Yoo - den juridiska arkitekten bakom de rättsliga motiveringarna till kriget mot terrorismen. Bush-administrationen avfärdade många av dessa förslag som framlades och disktuerades, men dessa faktum, i kombination med att det också framgått att CIA förstört 92 filmade förhör med fångar - gör att röster nu höjs för en grundlig utredningskommission.

Vad som bör hållas i åtanke är dock att CIA genom hela sin historia framlagt alla möjliga icke-konstitutionsenliga scenarior för att på olika sätt skydda nationen. Scenarior som sedan presidenterna har avfärdat. Bill Clinton hade på sin tid en invasionsplan av Nordkorea färdigställd. Vilket dock undveks efter att Jimmy Carter och Madelenie Albright lyckats erbjuda kommunistdiktaturen politiska mutor.

Källor: MSNBC, Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Domare nekar Obama rättegångsavbrott på GITMO 20090130

Inga kommentarer: