torsdag 2 juli 2009

USA inleder jätteoffensiv i Afghanistan

USA inledde under natten till idag en jätteoffensiv mot talibanerna i dalgången längs Helmandsprovinsen i södra Afghanistan. 8500 amerikanska marinsoldater landsattes i skydda av mörkret via luften tillsammans med 650 afghanska soldater i vad som kallas "Strike of the sword".

Operationens syfte är dock inte att aktivt angripa talibaner, utan att beskydda civilbefolkningen - en uppgift som hittills tett sig väldigt svår i det stora landet, men som nu tänker prövas.

- Vårt fokus är inte talibanerna. Vårt fokus måste vara att få den afghanska regeringen och samhällsapparaten på fötterna, sa general Nicholson till sina trupper häromdagen.

När amerikanerna anlände möttes de av ett mycket svagt motstånd. Fienden hade valt att dra sig undan istället för att konfrontera. Helmand är en av de farligaste områdena i Afghanistan, där talibanerna utfört snabba terror-räder mot britterna som tidigare dominerat området. Helmand ligger också på gränsen till Pakistan, på vilken sida pakistanska trupper tänker försöka spärra av flyktvägarna för talibaner som försöker fly över gränsen.

Operationen är ett led i president Obamas nya strategi för att vinna kriget mot talibanerna i Afghanistan, där han kommer att öka antalet soldater från nuvarande 32 000 till 68 000 i slutet av året.

Källor: New York Times, DN

Se även tidigare inlägg:

Gasattack mot skolflickor i Afghanistan 20090602

Inga kommentarer: