tisdag 1 juni 2010

Iran har kärnbränsle till två kärnvapen

New York Times skriver i följande artikel om hur IAEA rapporterar att Iran nu har tillräckligt med kärnbränsle för att kunna skapa två kärnvapen.

Vita Husets talesman Michael Hammer sa i ett uttalande igår att detta:

“clearly shows Iran’s continued failure to comply with its international obligations and its sustained lack of cooperation with the I.A.E.A.”


Irans kärnvapen var tänkt att vara en viktig punkt i samtalen mellan Obama och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu idag, men mötet fick ställas in pg a krisen kring "Ship to Gaza" som Netanyahu tvingas prioritera.

Det vore katastrofalt om denna kris skulle resultera i att det internationella samfundet glömmer bort att det är Iran som utgör det stora hotet i mellanöstern.

Vad detta också visar är att sanktioner kanske - och mycket troligt - inte kommer att räcka. Det eftersom Iran inte ens verkar överväga att vilja dra åt samma håll som västvärlden i frågan. USA bör därför (tillsammans med Israel) förbereda nästa steg. Ett steg som om nödvändigt måste tas med eller utan FN:s godkännande. Ett kärnvapenbestyckat Iran vore katastrofalt.

Frågan kvarstår om president Obama har beslutsamheten nog att fatta ett sådant beslut. Han har dock även personlig prestige att vinna på detta eftersom han förmodligen inte vill vara den president som tillät Iran att skaffa sig en atombomb.

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Obamas felaktiga fokus i förhållande till Iran 20100525

1 kommentar:

Unknown sa...

Frågan är även minst lika stor varför Israels tillåts att inte avvekla sina kärnvapen eller USA att förfina sina. Avtalet som skrivits under är att inga länder som inte har kärnvapen får skaffa sig några och de som har kärnvapen ska avveckla sina så lika mycket som IRAN nu bryter mot detta bryter länder som Israel och USA mot det avtalet (nu har iof Israel vägrat skriva under det). Så grundproblemet är ju att länder har kärnvapen inte att Iran nu kommer skaffa sig kärnvapen.